Annons
Brottsoffer

En man som utsatts för våld har tio gånger så hög dödlighet som andra män, enligt en ny studie. 

Bild: 
Istockhpoto

Våldsoffer drabbas även långsiktigt

Den som drabbas av våld löper större risker för långsiktiga negativa konsekvenser. De tjänar mindre, förlorar oftare arbetet och blir oftare sjukskrivna än andra jämförbara grupper. 

Författare: 

Publicerad:

2017-12-13

Den som utsatts för våld löper större risk att få sitt liv försämrat. Inkomsterna minskar med 25 procent för kvinnor och 14 procent för män. Sjukfrånvaron ökar med 20 procent. Dessa effekter gäller i flera år efter våldsdådet.

Brottsoffren riskerar även att dö i förtid. Detta gäller särskilt kvinnor. Till stor del handlar detta om risk för självmord. 

– Det finns knappt några tidigare studier om konsekvenser för män av våldsbrott. Resultaten i denna studie visar att även män drabbas, och även för män verkar effekterna vara avsevärt större än vad som kan förklaras av de fysiska skadorna i sig, säger Petra Ornstein, doktorand och forskare vid Statistiska institutionen vid Uppsala universitet.

Analysen bygger på nästan 7 000 individer som sökt sjukhusvård i Sverige på grund av våldsbrott under åren 1998 och 2002. Dessa jämfördes sedan med 35 000 individer med liknande bakgrund med avseende på utbildning, inkomster, hälsa och familjesituation. I och med detta kan man dra slutsatser om våldsbrottets långsiktiga konsekvenser för hälsa och liv.

– Vi vet att våld innebär stora samhällskostnader, men denna studie visar även att brottsoffren drabbas mycket svårt av våld även på lång sikt, säger Petra Ornstein.

Rapporten är publicerad av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar