Välkommen till vårens föreläsningar

Föreläsningarna är gratis och hålls på Uppsala Stadsbibliotek.

Publicerad

Bild: Getty images

2 maj: Varför vi sover
Föreläsare: Christian Benedict

De flesta har ett hum om att sömnen påverkar flera aspekter i våra liv. I sin föreläsning ”Varför vi sover” berättar Christian Benedict om hur sömnen stärker immunförsvarer, hur djup- och drömsömn gör oss till smartare och kreativare personer och hur den digitala revolutionen kan störa vår inre klocka. Han ger också handfasta råd till att sova bättre, men poängterar samtidigt att det inte finns något mirakeltips som fungerar för alla – det handlar om att hitta sin egen sömnrutin.

Vi behöver ställa om vår användning av fossila resurser till förnybara alternativ. Detta gäller förstås vår användning av bränslen, men också de många andra saker vi använder olja till i dag, som kemikalier och material. Pia Lindberg arbetar med att få fotosyntetiska mikroorganismer att producera samma sorts ämnen som utvinns ur olja, men att göra det från koldioxid med hjälp av solenergi.

16 maj: Fred och krig i världen
Föreläsare: Erik Melander

Hur ser utvecklingen i världen ut när det gäller fred och krig? Hur våldsamma är dagens krig jämfört med tidigare perioder? Vilka krafter är det som avgör hur mycket krig det blir världen? Erik Melander ger en överblick över utvecklingen i världen och bakomliggande förklaringsfaktorer.

Föreläsningarna är gratis och hålls i Mallas sal på Uppsala Stadsbibliotek.
Tid: 18:00–19:00.

Arrangeras av Forskning & Framsteg tillsammans med Folkuniversitetet och Stadsbiblioteket i Uppsala.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor