Annons
Syrien

Syrien är världens minst fredliga land och Island är världens fredligaste land, enligt Global peace index. På andra plats kommer Nya Zeeland. Sverige ligger på plats 14, och har gradvis fallit under 2010-talet. År 2010 låg vi på plats 8. På bilden bombangrepp i Syrien.

Bild: 
IStockphoto

Världens oro ökar

Världen är mindre fredlig nu än någon gång under 2010-talet, enligt nya siffror från Global peace index 2018.

Författare: 

Publicerad:

2018-06-14

De senaste åren har världen blivit allt mindre fredlig, enligt senaste Global peace index. Hela 92 länder har fallit i sin fredsranking medan 71 har ökat under 2017. Gambia är det land som utvecklats mest positivt samtidigt som Qatar är det land som fallit mest. 

Global peace index har sedan tolv år rankat fredsnivån i 163 länder som rymmer 99,7 procent av världens befolkning. Rankingen bygger på 23 indikatorer. De handlar om allt från politisk stabilitet, relation till grannländer och hur mycket landet satsar på upprustning till antal döda i konflikter och nivån på terrorhot.

De starkaste globala trenderna på tio års sikt är bland annat att terrorismen har ökat kraftigt samt att interna och externa konflikter ökat i intensitet.

En allt mindre fredlig värld. Övergripande trend sendan 2008.

Bild: 
Global peace index 2018

Global peace index tas fram av Institute for economics and peace i Sydney.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar