Annons

IBM föredömligt nostalgibefriat

Författare: 

Publicerad

2004-12-08
Idag blev det klart - kinesiska pc-jätten Lenovo köper IBMs pc-verksamhet för runt 10 miljarder kronor, skriver Wall Street Journal (abonnemang krävs för att läsa, men USA Today har också nyheten).Lenovo, som får använda IBM-namnet i fem år, mer än fördubblar sin pc-tillverkning och blir tredjen största i branschen efter Dell och Hewlett Packard.Det ligger mycket logik i affären. Kina har på tio år blivit absolut världsledande inom elektronikproduktion. Pc-tillverkning handlar bara om marginaler. IBM har knappt tjänat några pengar här, men å andra sidan gått från klarhet till klarhet på tjänstesidan och på hårt selekterad spjutspetsteknik. Företaget är till exempel störst i världen på kundanpassade halvledarkretsar, så kallade asics (application specific integrated circuits). IBM har genom historien visat sig mästare på att anpassa sin verksamhet till tidens strömningar. Draget att sälja pc-delen till Kina är modigt och briljant. Nostalgiker må gråta, men det är precis den sortens handlingskraft man ibland önskade att även svenska industriledare besatt.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Vad är det för bra med handlingkraft? Minns hur Ericsson lade ut allt på entreprenad. Men nu köper man tillbaka fabrikerna igen för att det inte fungerade. Idag kan man läsa i NYTEKNIK att Ericsson halverar forskningsbudgeten. Det är också handlingskraftigt. Men är det bra?

Ericsson skar ner utvecklingsbudgeten från 45 till 20 miljarder under de svåra åren i början av 2000-talet eftersom bolaget höll på att gå i konkurs. Det var handlingskraftigt och bra. Nu fokuserar man utvecklingen på områden där man tror det går att tjäna pengar i framtiden, framför allt tjänster och 3G-spjutspetsar. Det är också handlingskraftigt bra.En del av Ericssons outsourcing gjordes förvisso i panik. Det kunde på flera punkter ha gjorts mycket bättre. Men att tro att det går att konkurrera med låglöneländer om låglönejobb, som produktion av pc eller mobiltelefoner, det är bara nostalgisk romantik.

Lägg till kommentar