Annons

Är allting undersökt och förklarat?

Författare: 

Publicerad

2009-05-05

Nej, det är det verkligen inte! Mycket av det som fick självaste Charles Darwin att skriva en bok om evolution går att upptäcka runt knuten. Förvånansvärt många av våra vanligaste blommor rymmer på hemligheter som ännu inte är undersökta av forskare.

Gå ut till närmsta lund och titta på de hemlighetsfulla blåsipporna innan de blommar ut. För det första är blåsippor inte alltid blå. Vem vet, kanske är det en förlustmutation som slagit ut syntesen av den blå färgen hos en del individer? Helt klart är i alla fall att det inte har med jorden de växer i att göra, med andra ord är det en ärftlig mutation.

Om du dyker ner och verkligen fokuserar på blåsippornas blommor kan du få se något ännu märkligare. Börja med att titta på den här blåsippan. Det är en helt vanlig blåsippa med en ring av hanliga könsorgan (ståndare) runt de honliga könsorganen (pistiller) i mitten. Så här ser 70 procent av alla blomväxter ut. Men det finns blåsippor som ser annorlunda ut. Den här blåsippan saknar hanliga könsorgan. Saknar hanliga könsorgan?!? Vad ska det egentligen vara bra för? När det gäller blåsippor så är det fortfarande en öppen fråga. Kanske är det så att de plantor som saknar hanliga könsorgan kan producera frön som är bättre på något sätt, kanske fler frön? Eftersom de inte kan sprida pollen (som produceras av de hanliga könsorganen) så kommer plantan som helhet få svårt att sprida sina arvsanlag lika mycket som de vanliga blåsipporna. Kanske är det en mutation i mitokondrierna som spökar, för mitokondrier sprids bara med frön hos blomväxter. Hos andra arter är det känt att mitokondrierna kan bära på genetiska element som steriliserar hanliga könsorgan. Lite otäckt, kan jag tycka, eftersom jag själv är "av hankön".Tycker du att det här var spännande? Har blåsipporna precis blommat ut? Ta det med ro. Snart börjar midsommarblomster blomma. De har liknande variation i blomfärg och en del plantor har lite mindre blommor som saknar hanliga könsorgan. Inte undra på att Charles Darwin var intresserad av blommor!

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Jag har en blåsippa med helt annorlunda form på kronbladen och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att få ett namn på den
Vänliga hälsningar
Barbro Edin

Hej Barbro!

Vad roligt att du har ögonen med dig! Det är vanligare än man tror med sådan variation, men det är dåligt undersökt. Ibland känns det som att allt för många forskare åkt till Galapagos för att studera samma evolution som sker i deras gräsmatta. Det kan säkert tänka sig att formen på kronbladen som dina blåsippor har någon gång har givits ett namn, däremot är det inte så meningsfullt. Jag skulle gissa att formen, om den finns på flera plantor, kommer sig av en genvariant som oftast ligger dold bakom andra, vanligare, genvarianter.

En som är riktigt duktig på blåsippor är Marie Widén, försetåndare på Lunds Botaniska Trädgård. Du hittar hennes kontaktuppgifter [här](http://www.botaniskatradgarden.se/10-169-kontakta_botaniska_tr%C3%A4dgaa...).

Jag hoppas att den här informationen kan vara till hjälp.