Annons

Kris i språkfrågan?

Publicerad

2005-03-09
Intresset för språk verkar vara dalande bland dagens studenter, minst sagt. Många högskolor lägger nu ner sina utbildningar i tyska. Även franskan har stora problem med fåtaliga studenter och bristande resurser. Det talas även om att dra in examensrätten för vissa högskolor. Många studenter väljer bort dessa språk redan på gymnasiet, eftersom de anses svåra att få bra betyg i.Engelska är fortfarande populärt, men har i stället problem med svaga studenter med dåliga förkunskaper. Är vi mitt i globaliseringens tidevarv på väg att bli provinsiella i språkligt hänseende? Ja, kanske, enda undantaget är spanskan som är på frammarsch, även om studenterna även där har sämre förkunskaper än tidigare.

Kommentera:

6

Dela artikeln:

Kommentarer

Vad då provinsiella? N'ätan alla som kan runt om i världen lär ju sig engelska. Att tyskar och fransmän inte vill lära sig engelska är deras problem. Svenska skolans resurser bör inte slösas på att lära elever språk som bara har historiskt intresse. Dessutom går dessa två länder mot en demografisk död, liksom Sverige. Enda chansen för oss är om vi får en kulturinjektion från den framgångsrika anglosaxiska världskulturen.

Ingenting är statiskt. Nu växer ju intresset för att lära sig kinesiska och japanska. Min äldste son har precis valt till gymnasiet och valde där att läsa kinesiska i sitt förstahandsval.I andra hand valde han ett gymnasium där han kunde välja japanska.Jag har också flera bekanta vars barn nu i gymnasiet valt kinesiska.Världen förändras - och vi med den.

Den som väljer att endast kommunicera med andra språkområden på knagglig basengelska kommer aldrig att förstå ett smack av andra folk och kulturer.

Det är viktigt att skolan och universiteten prioriterar engelska mycket mer än de gör nu. Engelska är betydligt mer användbart, och i praktiken lättare att lära, än tyska och franska. Vi får dock inte nöja oss med att lära ut halvkunskaper. Då kommer vi få svårt att klara oss i den globala konkurrensen.

Ingen idé att studera språk om man vill tjäna pengar. Har inte haft någon nytta av mina 40 poäng i franska som jag läst i kombination med civilekonomexamen. Skulle ha satsat allt krut på ekonomi. Så är det bara.

Jag undrar hur intresset är för språk som ses som mer udda, men inte är det om man ser globalt. Vilka läser grekiska, arabiska eller ryska? Eller turkiska? Jag vill gärna veta.

Lägg till kommentar