Är Google-sökningar miljöfarliga?

Publicerad

Enligt en [artikel i New Scientist ](http://www.newscientist.com/article/mg20627546.700-search-engines-dirt)för ett par veckor sedan förbrukar varje google-sökning lika mycket energi som att ha en 100-watts glödlampa tänd i en timme!

För mig var nyheten en kalldusch (inte iskall kanske, fast någorlunda kall i alla fall). Här försöker jag reducera min energiförbrukning på alla möjliga sätt, men är i själva verket en miljöbov därför att jag under en arbetsdag ibland gör hundratals sökningar på Google. Kan det verkligen stämma?

Lyckligtvis kunde jag fråga en kusin som arbetar på Googles avdelning i Dublin. Hans version av historien var annorlunda. Tyvärr kunde han inte avslöja några av siffrorna som krävs för att göra beräkningen (antal sökningar, servrar mm) eftersom de är synnerligen hemliga (jag har försökt pressa honom på informationen tidigare utan framgång).

Däremot har Google offentliggjort en del fakta om sin energiförbrukning. En genomgång av ett äldre datacenter finns till exempel på [Youtube](http://www.youtube.com/watch?v=zRwPSFpLX8). Centrets ”IT-load” är i det här fallet 10 MW, vilket ungefär motsvarar användningen hos 20000 hushåll utan elvärme. Med IT-load menas energi förbrukad av ”nyttiga” saker såsom datorer och nätverksinfrastruktur, men inte av exempelvis kylning eller overhead. De största [anläggningarna](http://www.datacenterknowledge.com/special-report-the-worlds-largest-data-centers/) är på bortåt 200-250 MW. Överskottet till kylning mm är för Google 20-30%. (Min kusin beklagar att fjärrvärme inte är vanligare ute i världen så att energin kunde användas till något vettigt.)

Men det söks också en hel del på Google och trots de enorma datacentralerna blir energiförbrukningen inte på långt när så hög som New Scientist gör gällande. Enligt en [officiell beräkning](http://googleblog.blogspot.com/2009/01/powering-google-search.html) kräver varje sökning istället runt 1kJ energi. Alltså lika mycket som om 100-wattslampan vore tänd i 10 sekunder.

Tur det. Jag kan andas ut och fortsätta mitt arbete.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor