Annons

Farliga Narnia

Författare: 

Publicerad

2005-12-01
Snart är det premiär för Disneys Narnia-filmer. Men innan de ens haft premiär, har Philip Pullman, som för övrigt fick Astrid Lindgrenpriset i år, klassat Lewis böcker som rasistiska, sexistiska, våldsromantiska och till och med antikristna. Är det verkligen något för barn frågar man sig? Jaa, man ska nog ta kritiken med en nypa salt. Vid närmare granskning visar sig böckerna nämligen kunna tolkas precis tvärtom. Kanske inte så förvånande, men typiskt. Såväl Harry Potter som Frodo Bagger har råkat ut för samma sak: de bär på dolda budskap och är ”egentligen” farliga för barn. Och det är för övrigt Teletubbies, Sune och en massa annat också. Nästan allt, om man tänker efter.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

Kommentarer

Ja Pippi var kapitalist och Bamse kommunist, eller vad det tvärtom? Sådan forskning säger mer om tidsanda och forskare än nåt annat.

Tänk om folk ägnade lika mycket tid åt att lyssna istället för att tolka det man säger eller skriver. Ibland kan det faktiskt hända att det hamnar en underton i saker som det inte fanns någon som helst tanke på att få in. Romaner och sagor är ju ändå fantasi. Skulle det vara något så får väl föräldrarna agera förälder en liten stund?Däremot kan mycket väl en bok visa sig utkristallisera en författares fördomar på något vis men att för den saken skulle säga att boken är skriven i ett visst syfte, är verkligen till att själv visa sina fördomar.Alla har vi fördomar. Det handlar om att bli medveten om dem och försöka arbeta bort dem men tyvärr är det de med flest fördomar som är minst medvetna om dem ...

Jag tycker dom borde ha tagit bort skillnaden mellan Harry Potter och Sagan om Ringen till Narnia. Jag menar, både HP och SOR är från 11 år, Narnia är från typ 9-10 år. Och krigen i Narnia, kolla på Sagan om Ringen då, hur mycket våld, krig, slagsmål är det inte där, med blod och allt? Och vadå "dolda" svagheter/styrkor som är känsliga för barn? Jag såg den första Harry Potter-filmen när jag var nio, kom igen!!! Om det finns något som barnen inte förstår, förklara för dom eller låt dom fundera ut själva. Och Sagan om Ringen tyckte jag inte att den varken var läskig eller svår att förstå, och den borde egentligen vara från 12-13 år. Jag har precis fyllt 12 och fattade alla tre, alla fyra och Narnia-filmer när jag var nio!Jag säger bara, tycker barnen att filmen är läskig så går dom bort, tycker dom den är tråkig, går dom bort. Men om dom inte förstår handlingen (det är ju som att ha tråkigt) så kollar dom inte, eller så frågar dom. Försök förklara, och om det går så har man ju lärt dom något nytt!Jag kan allt om SOR och HP, så jag borde veta hur lång tid det tog för mig att förstå filmerna!

Lägg till kommentar