Annons

Farväl till ciggen

Författare: 

Publicerad

2005-06-01
I dag införs rökförbud på Sveriges alla restauranger, pubar och caféer. Cigaretter är emellertid inte längre en stor fråga i västvärlden där det mer och mer tycks vara underklassen som röker. Enligt SCB är daglig rökning vanligast inom gruppen långtidsarbetslösa och förtidspensionerade. Sedan 2003 är det dessutom fler kvinnor än män som röker i Sverige. Sammantaget betyder emellertid detta att cigaretten - så som vi känt den, som en glamorös Lucky i handen på Marlene Dietrich, eller som själva essensen av coolhet hos Bogart - är historia.

Kommentera:

4

Dela artikeln:

Kommentarer

Även om många deltidsarbetande kvinnor röker, är det väl också en överrepresentation bland coola akademiker. Särskilt humanister med vänsterideal.

Av alla folkhälsokampanjer är detta en av de få som lyckats. Är det trots kampanjerna eller på grund av? Och kan vi lära oss något inför alkohol- och fetmakampanjer? Det vore intressant läsning i FoF.

Kanske lyckas kampanjen just därför att det bara är lågutbildade och låginkomstagare som röker? = lättare för politiker att fatta "obekvämt" beslut? .

Det enda som är störande med den nya lagen, är att även vattenpipor nu är förbjudna. Vilket är en sak som inte riktigt känns som samma problem som cigarettrökning. Och att det inte ges dispens till t.e.x några av de kubanska rom & cigarr barerna.

Lägg till kommentar