Annons

Einstein och Fysikens år

Författare: 

Publicerad

2005-03-04
FN har utsett 2005 till Fysikens år, till minne av Albert Einsteins mest framstående arbeten. Alla tycker dock inte att Einstein är en bra frontfigur för den moderna fysiken. En ledare i Nature tyckte att dagens ungdom borde vara mer intresserad av vad fysiken verkligen gör i vardagen, GPS, 3G, MP3, DVD, XYZ, etc än av någon mossig esoterisk relativitetsteori.Själva teorin verkar dock klara tidens tand med bravur.De senaste rönen från mätningar av rörelsen hos en nyupptäckt dubbelpulsar visar att många av de mer bizarra effekterna den allmänna relativitetsteorin förutsäger verkligen existerar.Dubbelstjärnesystemet liknar det som låg bakom nobelpriset 1993 men kommer att möjliggöra mycket noggrannare mätningar.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

Kommentarer

Är det verkligen vettigt att avlöna en doktorand i flera månader för att denna ska kunna producera en uppsats om film som knappast kommer få större genomslag än en ordinär debattartikel i någon lokaltidning?

Fel blogg, urs'kta!

Själva relativitetsterorin är det nog inga störrefel på, men däremot är det svårt att få kvant-fysiken och relativitetsteorin att fungera ihop.Mycket forskning ägnas åt detta.

Lägg till kommentar