Annons

Vetenskaplig special-google

Författare: 

Publicerad

2004-11-19
Google lanserade just en ny tjänst (officiellt i betaversion): http://scholar.google.com för att söka efter information i vetenskapligt publicerat material. Tjänsten tillåter användaren att söka i texterna själva, att söka efter författare och att följa referenser. Det är inte en djärv gissning att anta att Googles nya produkt har att göra med att Steve Lawrence - en av figurerna bakom Citeseer, en stor referensdatabas som funnits som nättjänst i flera år - sedan ett drygt år arbetar på Google.Det här är början - inte det första tecknet, men ett ovanligt tydligt sådant - på att informationssökning i helt heterogena och oredigerade datamängder inte är lösningen på alla informationsproblem. I det här fallet har Google byggt ett verktyg för en något mer avgränsad användarkategori och med en MYCKET avgränsad datamängd som är externt autenticerad och kvalitetssäkrad. Vi kommer att se mer sådant: sökmotorer för reseinformation, sökmotorer för politisk information etc etc. Och de kommer att söka i data som någon gått i god för!

Kommentera:

4

Dela artikeln:

Kommentarer

Det här har varit efterlängtat. Kanske kommer det börja finnas mer och mer kvalitetsstämplar.Man kanske skulle skapa en organisation som kvalitetsstämplar fakta som har god grund.

Bengt - försöker inte Google göra just det du efterlyser? Kvalitetsstämpla sina svar, alltså? Eller menar du att någon metaorganisation, fristående från Google och dess konkurrenter, skulle stå för faktakontrollen och kvalitetsmärket? Vem skulle du vilja föreslå?

Simon på bloggen Infontology har hittat en bugg i Googles akademiska söktjänst. Tjänsten blandar ihop adresser med författare, vilket medfört att Simon fått Kungshuset som medförfattare. Mer här:http://infontology.typepad.com/infontology/2004/11/kollega_med_kun.html

men ett ovanligt tydligt sådant - på att informationssökning i helt heterogena och oredigerade datamängder inte är lösningen på alla informationsproblem.Jag kan bara hålla med; nu när själva "data"är tillgängligt så kommer det att bli viktigareatt kunna bearbeta den till "information"

Lägg till kommentar