Annons

Vetenskap och politik

Författare: 

Publicerad

2008-08-22
Journalisten Elisabet Höglund har skrivit att ett inlägg betitlat "Dags att granska klimatforskarna" i Expressen. Jag blev inte uppmärksammad på det förrän ett bra tag efteråt, och hon har redan fått mothugg från flera håll, så det finns inte anledning för mig att gå igenom hennes artikel i detalj, även om den innehåller felaktigheter. Vad som är mest anmärkningsvärt i hennes inlaga är meningen "SVTs meteorologer har t o m tillåtits att öppet debattera växthuseffekten, ta personlig ställning i klimatfrågan...". Det är som om det vore en politisk fråga vad som orsakar klimatförändringen och hur den kan komma att utvecklas; som om det vore något som kan avgöras genom en omröstning eller debatt. Det är naturligtvis både en rättighet och en skyldighet för de personer som sitter inne med kunskaper att försöka informera allmänheten om sakförhållanden, så som han eller hon uppfattar dem med hjälp av sin expertkunskap. En politisk fråga som kan och bör debatteras är däremot vilka åtgärder som ska vidtagas för att möta hotet, och hur dessa ska finansieras. Beträffande detta måste experter få ge råd, men besluten ska fattas i demokratisk ordning, eftersom de får olika konsekvenser för olika människor.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Det är ju så de flesta journalister fungerar. Alla åsikter har samma värde även om 99% stödjer den ena och 1% den andra. Sen tillhör ju hon den generationen som klänger fast vid alla halmstrån de kan hitta som rättfärdigar att de inte byter till en miljövänligare livsstil.

Jag instämmer till fullo! Jag hörde Höglund på P1 och häpnade över hennes totala oförmåga att skilja på publicerad vetenskap och några enstaka forskares icke-publicerade åsikter. Dessutom blir jag vimmelkantig av journalisters oförmåga att anta att BÅDE solen OCH människans utsläpp av växthusgaser kan påverka klimatet. Varför måste allting vara så enkelt för att budskapet ska nå fram? Jag befarar att en vargavinter skulle vara dödsstöten för den svenska klimatdebatten. En riktig vinter skulle få 9 miljoner människor att byta åsikt, oavsett vad som publiceras i Science och Nature...

Lägg till kommentar