Annons

Bildskärmen obsolet?

Författare: 

Publicerad

2005-05-13
Vid datorforskningsinstitutet SICS 20-årsjubileum i går höll Andrew Herbert, VD på Microsoft Research i Cambridge, ett inspirerande föredrag. Temat var obsolet teknik och han räknade upp teknik som han var övertygad om var överspelad. I sin uppräkning utgick han från att datorerna under 2000-talet var begränsade av mjukvaran och inte av hårdvaran. Vi har nu så mycket processorkraft och minne att det är programmen som sätter begränsningarna, inte chipsen. Till punkterna på listan hörde rätt tekniska saker som programmering i vissa enkla programspråk och så kallad virtuell minneshantering, liksom en viss typ av artificiell intelligens. Det var en i stort sett invändningsfri och välfunnen lista.Men en punkt på Andrew Herberts lista var tangentbordet, musen och bildskärmen. Bildskärmarna skulle till exempel ersättas av bildtavlor stora som whiteboard, tunna som tapeter. Och här undrar jag om han inte överskattar teknikutvecklingen och bildskärmens dålighet. Skärmen, liksom tangentbordet och musen, har dömts ut många gånger, men visat sig synnerligen seglivade. Kanske är de till och med effektiva?

Kommentera:

4

Dela artikeln:

Kommentarer

Varför tycker du så mycket om skärmen eller tangentbordet? Jag vill byta ut dom snabbt. Tänk att få prata med datorn i stället för att trycka på knappar. Heja Microsoft, jobba fortare!

Jag saknar "Microsoft Windows" på den där listan.

Tror att det där att det inte skulle finnas några bildskärmar, möss och tangentbord om några år var ett litet missförstånd. Vad Andrew Herbert menade var att man bör tänka i andra banor än just i termer av traditonella visnings- och kontrollanordningar.Du skriver också att en viss form av AI stod med på Andrew Herberts lista. Men det var AI, som är ett forskningsparadigm inom mjukvaruutveckling, som stod på listan som koncept eller metodologi. Läs exempelvis Mind over Machine av Dreyfus & Dreyfus för att förstås varför. Det Herbert förespråkade var statistiskt baserad maskinperception, inte förståelse, istället för AI, som per definition arbetar med andra metoder. Och som på kort tid visat sig kunna lösa, eller undanröja, de flesta av de problem som AI brottats med sedan dess födelse på 1950-talet, där många av problemen är ett resultat av AI:s sätt att försöka lösa dem, snarare än problem i sin egen rätt.

Även med Ulfs mer modesta tolkning av Andrew Herbert (Obsolete idea #6: Computer monitors on desks) tror jag att det kommer att dröja innan de spännande nya gränssnitten blir annat än nischprodukter. Men jag önskar inget hellre än att bli motbevisad. Jag vill gärna ha effektivare och roligare sätt att kommunicera med min dator.När det gällde Ai förenklade jag något, troligen så mycket att det blev obegripligt. Tack för att du förtydligade.

Lägg till kommentar