Annons

Doktor Ecstasy

Författare: 

Publicerad

2005-02-02
Mannen som uppfann och var först att prova Ecstasy porträtterades i New York Times (registrering krävs) i söndags:"he has created nearly 200 psychedelic compounds, among them stimulants, depressants, aphrodisiacs, ''empathogens,'' convulsants, drugs that alter hearing, drugs that slow one's sense of time, drugs that speed it up, drugs that trigger violent outbursts, drugs that deaden emotion -- in short, a veritable lexicon of tactile and emotional experience. And in 1976, Shulgin fished an obscure chemical called MDMA out of the depths of the chemical literature and introduced it to the wider world, where it came to be known as Ecstasy."Trevlig läsning som man delvis sätter i halsen när man läser dagens DN.

Kommentera:

4

Dela artikeln:

Kommentarer

uppfriskande att läsa en mer drogneutral text som den i new york times. tack för tipset! dn's artikel däremot är typiskt svensk. de lyckas som vanligt inte hålla antidrogfundamentalisterna på avstånd.

Jamenvisst Agneta, vad världen verkligen behöver är ju mer "drogneutrala" artiklar. Vi har ju inte på långa vägar tillräckligt många knark-zombies som läget är nu. (Men just du får ju hoppet att vakna en smula.)

Jag har då aldrig sett någon som blivit zombie av MDMA. "B" ovan är i sin sarkasm typisk för den okunskap om hur droger fungerar som det svenska skolsystemet ympat i oss. Den är den okunskapen och det hyckleriet i bristen på offentligt samtal om droger som riskerar desavouera all nyttig och välbehövlig handledning som ungdomar kan tänkas behöva inför inträdet i vuxenvärlden. Så länge allt bruk av droger utom tobak och alkohol rubriceras drogmissbruk riskerar ungdomar bli missbrukare just därför. Så länge etablissemanget tjatar om att den som röker marijuana kommer sluta på plattan som tjackhora och ungdomarna ser att det inte är sant så kommer ungdomar se med befogad skepsis på även korrekt information som de skulle kunna behöva ta till sig. Som att tobak är farligt, till exempel. "Knark är bajs", hej tjena.

Intressant läsning, tack. :)

Lägg till kommentar