Annons

Syrgasalstrande fotosyntes för 3,5 miljarder år sen

Författare: 

Publicerad

2009-07-01

De flesta forskare anser att jordens atmosfär var nästan syrgasfri när vår planet fick sina första invånare. Syrgashalten började stiga snabbt för 2,4 miljarder år sen, som en följd av cyanobakteriers fotosyntes.

Denna fotosyntes är en invecklad process, och man kan föreställa sig att det måste ha tagit lång tid för den att utvecklas från en enklare sorts fotosyntes utan syrgasbildning. Länge trodde man att cyanobakterier och syrgasfotosyntes uppkom bara några hundra miljoner år före den snabba syrgasökningen, men det har kommit fler och fler indikationer på att syrgasfotosyntes har pågått under mycket längre tid, men att anrikningen under lång tid förhindrades genom olika syreförbrukande processer. I ett kommande nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift ("PNAS") anser sig Tanja Bosak och medarbetare kunna visa att 3,5 miljarder år gamla fossila biologiska strukturer som kallas stromatoliter har spår av syrgasbubblor inbäddade i lager som tolkas som cyanobakterier. De anser sig kunna utesluta alternativet att bubblorna bildats av metan, en annan produkt av äldre tiders ämnesomsättning.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

Kommentarer

Märkligt när man från ett helikopterperspektiv tittar på intensiv trafik och tänker att det i varje sådan liten låda finns det växt- och djurdelar, sammanpressade för flera miljoner år sen, som gör att de överhuvudtaget kan röra på sig.