Annons

Årets fredspris gick till EU

Årets fredspris gick till EU

Annons

Publicerad:

2012-11-28

”Unionen och dess föregångare har i över sextio år bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa”, enligt den norska Nobelkommittén.

Peter Wallensten, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, menar dock att organisationen inte har gjort något på senare år som motiverar priset.

– Det är naturligtvis korrekt att det inte har varit några krig i Västeuropa sedan andra världskriget, och det europeiska samarbetet har bidragit till det. Det som har saknats är ett agerande utanför Europa.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Man kan naturligtvis med rätta ställa sig frågan om det är EU och dess föregångare som varit instrumentella för fred i Europa, eller om det är den oerhörda ekonomiska tillväxten i Västeuropa under tre decennier efter andra världskriget som varit fundamentet för fred, men att som Peter Wallensten antyda att EU inte är förtjänt av fredspriset för att unionen gjort allt för lite utanför sina gränser är närmast hyckleri. Inte nog med att EU faktiskt gör vad som står i dess makt för att med icke-militära medel bidra till fred på många ställen i världen, det speglar också en föreställning att insatser som sker långt bort är mer värda än vad man åstadkommer hemmavid, i god svensk utrikespolitisk tradition (Nordkorea/Vietnam/Sydafrika mm mm versus Baltikum/Östeuropa). Trist att FoFs ytterst kortfattade kommentar kring fredspriset fick färgas av ett sådant negativt och självutplånande synsätt.