Annons

Gravid kvinna

En gravid kvinnan som äter folsyratabletter minskar risken för autism hos barnet med 40 procent, enligt en norsk studie. 

Bild: 
istockphoto

Folsyra kan skydda mot autism

Kvinnor som tar tabletter med folsyra i början av en graviditet minskar risken för att barnet får autism med 40 procent.

Annons

Publicerad:

2013-02-12

Om en kvinna börjar äta folsyratabletter innan hon blir gravid minskar risken kraftigt för att barnet föds med ryggmärgsbråck. Det har varit känt ända sedan 1990-talet. Nu har forskare i Norge även hittat ett samband mellan folsyra (vitamin B9) och autism. Drygt 85 000 barn födda i Norge mellan 2002 och 2008 ingår i studien. Sammanlagt 270 av barnen har fått en diagnos inom det så kallade autismspektrumet. Sannolikheten för autism hos barnen minskade med 40 procent om mamman hade börjat äta folsyratabletter mellan en månad innan hon blev gravid och två månader efter.

I USA, Kanada och flera andra länder berikas mjöl med folsyra. Tillsatser har diskuterats även i Sverige och Norge. Ett motargument är oro för en ökad cancerrisk hos äldre.

– Autism blir ytterligare en faktor i den avvägningen, säger Pål Surén, epidemiolog vid Nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo och ansvarig för studien, som är publicerad i  JAMA

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Intressant observationsstudie, prospektiv men inte randomiserad eller dubbelblindad. och kan således inte detektera kausala samband.

Folat måste väl ändå vara bättre eftersom man slipper folsyrans baksidor? Tror jag. Ändå så tycker jag att man oftast läser om just folsyra i positiv bemärkelse.