Annons

Gammal bil får hypermodernt säkerhetssystem via mobilen

Bör trimmas. Ny mobilteknik kan komplettera gammalmodiga säkerhetssystem.

Bild: 
Iolanda Astor / IBL bildbyrå

Gammal bil får hypermodernt säkerhetssystem via mobilen

Ett nytt program för mobiltelefonen kan övervaka både bilföraren och vägen.

Annons

Publicerad:

2012-11-25

Med appen CarSafe installerad i mobiltelefonen kan skrothögen snart få två säkerhetssystem som påminner om dem som sitter i nyare lyxbilar. Det ena håller koll på föraren, så att hen inte är på väg att somna eller har uppmärksamheten riktad åt fel håll. Det andra håller koll på hur bilen rör sig på vägen och varnar om den hamnar för nära framförvarande fordon eller är på väg att göra ett filbyte, utan att föraren är uppmärksam på det.

För att fungera monteras mobiltelefonen i en hållare vid vindrutan, med skärmen vänd mot föraren. Kameran på baksidan håller koll framåt, medan kameran ovanför skärmen har ett vakande öga på föraren. Genom olika former av bildanalys gör appen sedan en bedömning av situationen. Den framåtriktade kameran letar bland annat efter filmarkeringar i form av raka streck. Om CarSafe upptäcker att föraren är på väg att byta fil används den andra kameran för att kontrollera om föraren tittar i backspegeln. Kamerabilderna kompletteras dessutom med information från telefonens navigerings­system och andra sensorer.

Eftersom det inte går att använda båda kamerorna samtidigt måste programmet växla mellan dem. Om föraren verkar pigg läggs mer fokus på vägen, men om föraren visar tendens till mikrosömn genom att stänga ögonen i mer än 500 millisekunder används den kameran mer.

Forskarna som utvecklat CarSafe hoppas kunna börja sälja appen till Android- telefoner under vintern.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hej! Ni brukar ju ha rätt så sansade artiklar, men att börja använda "hen" i era reportage verkar väl lite väl politiskt korrekt och barnsligt. Ägna er tid åt vetenskapen i stället för att vara hippa miljöpartister. Men hopp om sans och måtta, Lasse H.

Hej Lasse!
Det behöver inte ha med politik eller genusfrågor att göra, om man inte specifikt vill det. Den språkligt otroligt klumpiga konstruktionen "han eller hon" har genom det nya "hen" fått sin utomordentligt eleganta lösning. Jag har t ex sett det i läkarordinationer och andra standardiserade utlåtanden där den gamla språkliga konstruktionen gjorde det mer otydligt.
Sansat och måttligt, Mårten S