Annons

Maria Ågren - Naturvårdsverkets chef tiger om vargar

Den 9 februari blev Maria Ågren ny generaldirektör för Naturvårdsverket. Från sitt tidigare jobb på SMHI tar hon med sig engagemanget för klimatet.

Annons

- Den överskuggande miljö­frågan är de pågående klimatförändringarna. Sedan är många andra miljöfrågor kopplade till klimatet, säger Maria Ågren, 46.

Hon bor i Norrköping och har nyligen slutat som generaldirektör för SMHI. Innan hon har kommit i gång med sitt nya jobb vill hon helst inte uttala sig i konkreta frågor om naturvård.

Vad säger du till kungen och andra som tycker att det är dags att skjuta av lite vargar?

- Jag säger ingenting just nu. Jag känner att det är en fråga som jag inte har inblick i.

Fisket efter den utrotningshotade ålen kommer att fortsätta inom den blivande nationalparken i Kosterhavet. Är det OK?

- Jag har inga kommentarer till det heller, säger Maria Ågren.

Hon planerar att bo kvar i Norrköping och pendla till Naturvårdsverket i Stockholm - med tåg, för att skona miljön. På andra sträckor kör hon en etanol-Saab.

Maria Ågren är civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik vid dåvarande Luleå tekniska högskola. Under sin karriär har hon bland annat sorterat insamlade batterier på soptippar i Göteborg och haft en rad olika jobb på SMHI under närmare 20 år.

På fritiden gillar hon att åka skidor, skridskor, vandra och paddla.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

6

Kommentarer

Vad tänker du göra för att få stopp på rovdjursjakten i Sverige? Tänker då främst på de 5 största, det vill säga varg, lodjur, järv och brunbjörn, samt kungs örn?

Kraven på jakt av dessa djur handlar främst om att tillmötes gå en liten grupp jägares behov av att få ha sina jakt byten i fred. Det vill säga älg, rådjur, hare och annat små vilt.

Eller har du för avsikt, precis som miljöministern att kämpa för en folie hatt utmärkelse? Som han erhöll i februari pga sin inkompetens vad det gäller viltvård i Sverige.

Sveriges regering lovade att det efter exempelvis varg jakten skulle finnas 210 individer kvar, i dag återfinns ca 180 individer! Tjuvjaktens avskjutningar togs det ingen hänsyn till. Trots att den är extremt avancerad...

Vill även veta vad du rent konkret har för avsikt att göra för att få slut på oskicket av användandet av fällor vid jakt. Något som ex WWF har starkt kritiserat Sverige för samt även inlämnat en formell klagan till EU för. Ett primitivt sätt att döda andra levande varelser på!

Om nu Naturvårdsverket har för avsikt att fortsätta tillmötes gå jägarna i första hand, kanske verket borde ändra devisen Människan och Naturen, till Jägaren och bytet!

Det känns som att Eva Karlstrom-Harrison verkar ha en ganska agressiv ton när hon beskriver jakt. Tråkigt tycker jag.

Ännu en generaldirektör som inte är fullt kvalificerad för sitt ämbete... !

Genom att tillåta jägare döda vargar och ta deras trofeer för licenspengar i strid mot den internationella C.I.T.E.S
konventionen som fördömer och förbjuder handel med utrotningshotade djur har denna penibla person gjort sig skyldig till grov häleri och moraliskt sänkt sig till samma nivå som de tjuvskyttar som dödar tigrar, noshorningar m m. Hon borde, om hon han hade en droppe moral och skam i kroppen kvar, avgå och be om ursäkt till alla naturvänner. Hon drar Sverige internationellt i gjytttjan med sitt agerande.. .

Kommentar:
Genom att tillåta jägare tjuta vargar och behälla pälsen som troféer har denna penibla person gjort sig skyldig till grov häleri brött och brutit mot den internationella konventionen som fördömer och förbjuder handel med utrotningshotade djur C.I.T.E.S. Moralist har hon sänkt sig till samma nivä som de tjuvskyttar som dödar tigrar eller noshorningar för pengar. Hon drar Sveige i gyttjan internationellt och borde om hon hade
munsta skam i kroppen avgå och be alla naturvänner om ursäkt