Annons

Rysk meteorit nu kartlagd
Bild: 
Marat Ahmetvaleev

Rysk meteorit nu kartlagd

Sprängkraften var 20–30 gånger kraftigare än atombomben över Hiroshima.

Annons

Publicerad:

2013-03-08

Meteoriten som orsakade stor skada i staden Tjelabinsk i Ryssland den 15 februari var en typisk stenbumling av det slag som finns i miljontal i asteroidbältet bortom planeten Mars. Det var bara ett 17 meter stort fragment av en större rymdsten, men räckte till för att orsaka den starkaste tryckvåg någonsin uppmätts av systemet CCTBTO, som ska avlyssna kärnvapensprängningar på jorden. Meteoritens infraljudsvåg noterades till och med på Antarktis.

Himlakroppen vägde ungefär 10 000 ton och trängde in i jordens atmosfär med en hastighet på mellan 13 och 19 kilometer i sekunden (relativt jorden). Efter bara 30 sekunders luftfärd splittrades meteoriten i bitar.

Den slutliga explosionen skedde på cirka 20 kilometers höjd med en sprängkraft på 0,5 megaton, vilket är 20–30 gånger kraftfullare än den atombomb som USA släppte över Hiroshima 1945.

Tryckvågen krossade fönsterrutor och raserade många hus. Ryska media rapporterade bland annat att 34 sjukhus och 62 skolor förstördes i området. Över tusen människor skadades av nedslaget. Det är första gången som rymdnedslag orsakat så många personskador.

Totalt beräknas omkring 20 000 meteoriter varje år nå jordens yta. Men de flesta är inte större än smågrus, och faller ned över obebodda områden och i haven, som täcker 70 procent av jordens yta.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Hur förklarar man att en 17 meter stor sten kan åstadkomma en explosion kraftigare än 20 Hiroshimabomber? Att den hettas upp, spricker sönder och att fragmenten åstadkommer ett ljussken när de "brinner" är begripligt, men vad är det som exploderar så kraftigt? Det kan väl inte vara en kärnreaktion som startat i stenen innan den landade?

Explosion är ett förvirrande uttryck. Det handlar ju bara om reaktioner per tidsenhet. 17.000 ton materia som rör sig i genom luften 2 mil i sekunden skapar nog en helt obegripligt kraftig reaktion.

## Frågan kvarstår
Asteroidens rörelseenergi vid hastigheten 19 km/s var 1,8 PJ (petajoule). Den energimängden skulle kärnkraftverket Oskarshamn 3 kunna producera på 14 dagar om det gick på högvarv vilket i och för sig är mycket, men ändå begripligt. Enligt artikeln motsvarade asteroidens "sprängkraft" 0,5 megaton trotyl. En sådan smäll frigör 2,1 PJ energi, vilket grovt stämmer med min uträkning av asteroidens rörelseenergi. Att den måste frigöras på något sätt när stenen stoppas upp helt förstår jag, men enligt Joanna Roses artikel skedde "den slutliga explosionen" på 2 mils höjd över marken. Min fråga hur detta kunde ske kvarstår fortfarande.