Annons

Vår känsla av skuld

Vår känsla av skuld

Annons

Publicerad:

2013-03-01

I avhandlingen Vårt eget fel analyserar Lunda­historikern David Larsson Heidenblad företeelsen ”moralisk kausalitet” – det vill säga moraliska orsaksförklaringar. Detta visar sig vara en seg tankefigur, och han visar på påtagliga likheter mellan dagens klimatdebatt och förmoderna synsätt på kriser. Då liksom nu förklaras hotande katastrofer som straff för våra synder och vårt omoraliska leverne.

I en handfull fallstudier över kriser som första världskrigets utbrott, Kubakrisen och klimathotet blottlägger David Larsson Heidenblad hur man försökt förklara dem. Det är som sagt en doktorsavhandling – med allt vad det innebär av omtagningar och tunga materialredovisningar. Men det är ett angeläget ämne som visar att historisk forskning kan belysa dagens problem och hur vi mentalt hanterar dem.

Litteraturhänvisningar

Vårt eget fel

David Larsson Heidenblad
Agering

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Usa har inte den här jantelagssynen som svenska samhället tvingar på oss. Tro/tänk som vi, annars vi fryser ut dig. Solenergiforskare menar att solens energi går i 100-årscykler och därav kallare och varmare klimat. Som Nyamko Sabuni sa i Skavlan: Att vara kontroversiell i Sverige är roligt, för här är alla "räddhågsna" och mainstream.