Annons

Ratade av mygg

Personer som inte är populära bland myggor utsöndrar ämnen som döljer deras egentligen lockande doft.

Annons

Alla människor luktar gott för stickande insekter som myggor och knott. Det som lockar är framför allt utandad koldioxid, aceton, enkla alkoholer som bildas när vi äter grönsaker och, på närmare håll, mjölksyra. I experiment har forskare vid University of Aberdeen, Storbritannien, i samarbete med Rothamsted Research undersökt varför vissa människor drar till sig färre myggor än andra. Det visar sig att dessa personer även utsöndrar andra kemiska ämnen som maskerar väldoften, vilket gör myggorna mindre intresserade.

De tjugo deltagarna fick ligga i sovsäcksliknande foliepåsar med bara huvudet utanför. Under de timmar de låg där (och tittade på film) samlades deras utdunstningar upp.

- Sammanlagt fann vi omkring 300 ämnen, och av dessa var 10-15 unika för de personer som inte lockade till sig myggor, säger Jenny Mordue, professor i zoologi vid University of Aberdeen.

Ämnena analyseras nu, och en blandning av några av dem ska sedan testas som myggmedel.

- Det gör vi på de deltagare som lockade många myggor för att se om blandningen maskerar även deras attraktiva doft, säger Jenny Mordue.

En fördel med ett människobaserat myggmedel är att det är ogiftigt och kan användas även av små barn.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Min sambo besväras aldrig av mygg. Som närmast kommer de en meter.. Men när hon tar på sig solskyddsfaktor (oavsett märke) så kommer myggen så nära att några individer vågar landa på henne. De få som sticker henne dra snabbt ut snabeln igen, faller ner på marken och rör sig inte.. Vad beror detta på? Hon är för övrigt vegetarian, laktos- och glutenintollerant.. Mig älskar myggjävlarna dock -.-