

Nakenråttan tillverkar stora molekyler av ämnet hyaluronsyra, som skyddar mot cancer.
Jättemolekyl skyddar nakenråttan mot cancer
Ett ämne i bindväven förklarar varför nakenråttor är resistenta mot tumörer.
Nakenråttan Heterocephalus glaber är stor som en tumme och håller till under jorden i en koloni som liknar ett bisamhälle. Den kan leva längre än någon annan gnagare – i över 30 år.
Trots långtidsstudier finns inga kända fall av cancer inom arten. Orsaken är att nakenråttans bindvävsceller tillverkar enormt stora molekyler av ett ämne – hyaluronsyra – som skyddar mot tumörer. Det rapporterar en internationell forskargrupp i dagens nummer av tidskriften Nature. Molekylerna är drygt fem gånger större än hos människor och möss.
Bindvävsceller från nakenråttor som saknar jättemolekylen bildar tumörer precis som celler från andra arter. Forskarna hoppas att upptäckten ska leda till nya sätt att skydda människor mot cancer.
Du har just läst en text ur tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.
Du kanske även vill läsa:
Kommentarer
Egentligen underbara nyheter.
Egentligen underbara nyheter. Hur många liknande möjligheter har vi utrotat i tropiska skogar genom avverkning? I haven genom nedsmutsning och utfiskning. Samt i svenska skogar där 98% blivit monokulturer (virkesplantage). Något för våra PK jättegulliga naturmorgon-programmakare att försöka kommentera.