Annons

Ett 15 000 år gammalt keramikkärl från japanska öarna. 

Bild: 
Tokamachi City Museum

Tidiga jägare livnärde sig på fisk och säl

Analyser av 15000 år gamla matrester i keramikkärl visar att is­tidens jägare åt fisk eller säl.

Annons

Publicerad:

2013-04-25

Kokkärl från södra Kina, Japan och östra Sibirien tillhör världens äldsta. Nu har forskare från bland annat Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet analyserat 15 000 år gamla matrester.

– Vi kan nu se den nära kopplingen till havet. Många av kärlen har använts till att bereda fet fisk från både sötvatten och hav. Det kanske handlar om lax eller säl, säger Sven Isaksson, som är docent i arkeologi.

– Länge har man kopplat ihop keramikteknologin med jordbruket, men dessa fynd visar att kärlen användes till matlagning långt innan jordbruket.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag vet att fiskar är väldigt intressanta men när jag ser en bild på något sådant så brukar jag gå ut efter vartenda lilla detalj, här på denna märker jag faktiskt att på keramikkärlen så är det ett form av våra kontinenter. Kanske bara något slumpmässigt men det är också något intressant som man bör utvärdera på.