Annons

stjärna i ring

Utbrottet är nära för den ensamma stjärnan 20 000 ljusår bort.

Bild: 
HST

Snart börjar den stora showen

Stjärnan på väg till sammanbrott

Annons

Publicerad:

2014-01-10

Ett moln av gas med en gigantisk stjärna längst inne, SBW1. Den röda gasringen påminner om stjärnans glansdagar, då den var 20 gånger större än solen. Men det var innan stjärnan började förlora sitt byggmaterial till omgivningen. Det gör den nu på nästan precis samma sätt som en annan stjärna, supernovan 1987A, som exploderade i vår granngalax för 26 år sedan. Därför tror astronomerna att även SBW1 förbereder sin grandiosa sorti inför våra ögon. På 20 000 ljusårs avstånd sitter vi på första parkett, även ingen kan säga exakt när detta inträffar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Vackert och intressant. Men att du skriver att stjärnan exploderade för 26 år sedan är väl 'en sanning med modifikation'. Det var ju då som vi uppmärksammade att den hade exploderat och eftersom avståndet till stjärnan är ca 20 000 ljusår så skedde ju explosionen för minst 20 000 år sedan. Och om man nu kan räkna med reaktioner från explosionen som rör sig långsammare genom rymden än ljuset så skulle vi här på jorden kunna räkna med någon form av påverkan för oss inom en viss framtid. (?)

Helt rätt - vi kunde se supernovan 1987A explodera för 26 år sedan, men själva explosionen ägde rum 168 000 år tidigare, för så lång tid tog det för stjärnljuset att nå fram till oss. Den gigantiska SBW1 ligger 20 000 ljusår bort, så det tar "bara" 20 000 år för dess ljus att komma fram till jorden.