Annons

Jorden växer – lite grann
Bild: 
Istock

Jorden krymper – lite grann

Hur mycket väger jorden och kan den vikten öka eller minska?

Sjätteklassare, Hågadalsskolan, Uppsala

Annons

Publicerad:

2013-03-01

Svar: Jorden väger 6,0 x 1024 kilo, och den massan går att beräkna. Då jämför man storleken på gravitationskraften från jorden med en standardvikt. Man gör den jämförelsen eftersom alla kroppar enligt Newtons gravitationslagar utövar gravitation som är proportionerlig mot dess massa.

Vikten är väldigt stabil. Jorden samlar på sig rymddamm och mikrometeoriter, som tillsammans med lite större och ovanligare meteoriter lägger på 10–50 miljoner kilo per år till jordens massa. Men samtidigt läcker lite luft ut i rymden, närmare 100 miljoner kilo per år. Totalt sett verkar alltså jorden bli lättare med några tiotal miljoner kilo per år. Det kan låta mycket, men på en miljard år motsvarar det bara 0,0000001 procent av jordens totala vikt. Det är ingenting som märkbart förändrar jordens bana runt solen.

Alexis Brandeker, docent i astronomi vid Stockholms universitet.

Svaret är uppdaterat 2021-03-18.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jorden växer betydligt mer och snabbare än så .
Rymddamm , rymdgrus är en betydande faktor .
Jorden och vårat planetsystem rör sig konstant i galaxen och " krockar " med all sannolikhet med stora damm och grusmoln , kanske vart 10,000år eller vart 100,000år ... Det borde kunna avläsas i sediment prov .
Men vad jag tror är den stora jordväxafaktorn är solen . Einstein uppfann relativitetsteorin , och om jag uppfattat den rätt så är energi materia = solljus = materia . Vi bombas varje dag av materia från solen .
Sen har vi Higgspartiklen som vi får in ifrån rymden , men får väll erkänna att jag nu inte läst på tillräckligt på det ämnet för att ge en vettig förklaring hur vi växer av den .

Växer så det knakar ,P