Annons

Finns det risk för vattenallergi?

Immunförsvaret har hunnit vänja sig vid vatten i kroppen.

Bild: 
Istock

Finns det risk för vattenallergi?

Kan man vara allergisk mot vatten?

/Uppsala musikklasser

Annons

Publicerad:

2013-06-13

Svar: Nej, man kan inte vara allergisk mot vatten. Allergi är en sjukdom som bygger på att immunsystemet reagerar mot olika ämnen. Vårt immunsystem skyddar normalt kroppen mot sjukdomsalstrande bakterier och virus, men ibland kan det reagera på ämnen som finns i pollen eller andra ofarliga saker. Immunsystemet bildar då antikroppar som gör att det känner igen ämnet som något hotfullt och kroppsfrämmande. Nästa gång detta ämne kommer in i kroppen får vi en allergisk reaktion. Till exempel börjar huden klia eller så blir det svårare att andas.

Oftast är det proteiner som finns i till exempel pollen eller olika livsmedel som vi är allergiska mot. Att vi inte kan bli allergiska mot vatten beror på att vatten redan finns överallt i vår kropp och inte kan störa immunsystemet.

/Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, Göteborgs universitet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Hallå där! Ni borde veta att man faktiskt visst kan vara allergisk mot vatten! Det är extremt ovanligt, ca 35-40 personer i världen är drabbade av detta. De får utslag och blåsor på huden vid kontakt med vatten. Ta reda på fakta innan ni svarar tack! Mvh Anna