Annons

Bild: Istockphoto.

Läggdags! Sömn ger stabilare känsloliv.

Bild: 
Istockphoto.

Nattugglor får sämre betyg

Tonåringar som går och lägger sig sent presterar sämre i skolan. De har även mer känslomässiga problem än ungdomar som går och lägger sig tidigt.

Annons

Forskare vid University of California har kartlagt 2 700 amerikanska studenters sömnvanor och konstaterat att nattugglorna i slutet av skoltiden hade lägre betyg och var mer känslomässigt sårbara än klasskamraterna som gått och lagt sig tidigare. Studien är genomförd på Berkeley’s Golden Bear Sleep and Mood Research Clinic, där man också jobbar med att rätta till dygnsrytmen hos ungdomar med sömnproblem. Då begränsar man bland annat användandet av tekniska apparater före läggdags. Starkt ljus från laptops, smarta telefoner och annan elektronisk utrustning har visat sig hämma produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera sömncykeln.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Herregud så platt. Finns det ingen här som vetenskapligt vittna om att "känslomässig sårbarhet" i kombination med undvikande av känslor leder till distraktionsbeteenden? Distraktion som ska hålla känslorna borta tills tröttheten är stor nog föra att sömnen ska ta över.

En relativt enkel förklaring är att samhället helt enkelt är anpassat efter A-människor. Skulle vi istället ha ett samhälle baserat på individers självklara olikheter, såsom att B-människor faktiskt finns och verkar, skulle vi inte ha samma problem.