Annons

Synagogan i Göteborg.

Bild: 
Leif Jacobsson / GT / Expressen / TT

Listan: Sverige minst antisemitiskt i Europa

En ny, internationell studie visar att en fjärdedel av världens befolkning har antisemitiska attityder.

Annons

Publicerad:

2014-06-08

Antisemitismen har en högst varierad utbredning i världen, enligt den globala attitydundersökningen ADL Global 100. Den är mest etablerad i Mellanöstern och i Östeuropa. Minst antisemitism hittar man i Västeuropa och USA.

I undersökningen fick över 53 000 svarande i hundra länder ta ställning till elva påståenden av typen ”judar har för mycket makt över den internationella finansmarknaden”, ”judar tror att de är bättre än andra” och ”judar är ansvariga för de flesta krig”.

De som höll med om mer än hälften av påståendena definierades som bärare av antisemitiska attityder.

Över lag är äldre personer och män mer antisemitiska än yngre och kvinnor. Högutbildade är mindre antisemitiska, med undantag för Mellanöstern, där högutbildade är mer antisemitiska. Länder med större judiska minoriteter har också generellt mer toleranta attityder.

Ett land i Europa som sticker ut är Grekland, som kommer på sjuttonde plats i världen, med 69 procent antisemiter (snittet för Västeuropa är 24 procent). 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Ändå flyttar judar från Malmö utav rädsla.

Joe, är detta ett verifierat faktum menar du?
Hur många judar har flyttat och vart?

Artikeln kan dock vara korrekt ändå eftersom en lokal ökning av antisemitiskt våld inte nödvändigtvis syns som en ökning på nationell nivå.

Men det vore intressant att veta vad denna lokala ökning beror på om den är en realitet. Är det främst högerextremism, muslimsk extremism, vänsterextremism eller något annat?

Ikke 9 procent danskere. Jeg tror ikke på, at 9 procent af personer med dansk baggrund er anti-semitter. Tallet - hvis repræsentativt - afspejler formentlig indvandring fra Mellemøsten.

f.