Annons

Bild: 
David Wellington / NPL

Vargjakt ökar antalet attacker mot boskap

Annons

Publicerad:

2014-12-25

Vargar lever i familjegrupper där endast alfaparet föder ungar, trots att flocken kan innehålla andra könsmogna individer. Jakten splittrar familjeflockar, vilket medför att könsmogna individer bildar nya par och skaffar valpar. Eftersom vargpar med nyfödda ungar främst väljer lättfångat villebråd ökar då attackerna mot boskap. Detta framgår av en amerikansk studie som bygger på statistik över 25 års vargjakt i norra USA. I Sverige ser dock situationen annorlunda ut, menar Håkan Sand, viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet:

– Det är inte alls säkert att jakt på varg har samma effekter här, eftersom våra vargflockar inte har lika många könsmogna individer som vissa amerikanska flockar.

Källa: plos one

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Då kan man se på följande enligt texten :
1: ta bort hela den gruppen , problemet löst
2: går inte att ha varg nära människa som har tamdjur , då det hur som helst blir problem eller mer problem
3 : vi kan genast se på karta över Sverige där de just nu är som tätast med varg populationer, att Sverige är för litet o har för lite av sk ren vildmark