Annons

konstnärsbild av en gejser på Europa

Illustration av en gejser som skjuter upp vattenånga vid sydpolen på Jupiters måne Europa.

Bild: 
NASA

Vatten flyter under isen på Jupiters måne

En gejser på Jupiters måne Europa vittnar om att dess istäcke döljer flytande vattenoceaner.

Annons

Vatten är en förutsättning för att liv ska kunna uppstå, åtminstone i den form vi känner till det.

Därför ökar upptäckten att det finns vatten under isen på Jupitermånen Europa sannolikheten för att även liv kan hittas där.

Europa ligger utanför solens så kallade beboeliga zon, det vill säga området där solvärmen håller vattnet i flytande form. I vårt solsystem är det bara jorden som ligger på lagom avstånd. Europa, som är Jupiters fjärde största måne, ligger för långt bort för att solens strålar ska värma den tillräckligt. Men astronomerna har sedan länge misstänkt att Jupiters gravitationella krafter, liknande dem som orsakar ebb och flod på jorden, bidrar med energi som får vatten att flyta under Europas istäcke.

Nu finns det alltså bevis för att detta faktiskt kan stämma. I så fall finns det även hopp om att liv kan ha fått fäste långt nere under isytan, på samma sätt som det kan ha uppstått vid värmekällor på botten av jordens oceaner. Om det verkligen är så återstår att se – istäcket på Europa är ett tiotal kilometer tjockt och inte så enkelt att se igenom. I stället föreslår nu amerikanska rymdforskare att man ska skicka i väg en rymdsond som kan skanna vattenplymen på närmare håll och se om livets molekyler följer med vattnet upp från Europas inre.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2