Annons

Sigourney Weaver i filmen Alien 3.

Bild: 
Topham Picturepoint

Vad hände med den kristna slöjan?

Att dölja håret var en självklarhet för kvinnor i Sverige fram till för drygt 100 år sedan. I en ny idéhistorisk avhandling diskuteras varför slöjan försvann.

Annons

Publicerad:

2014-02-07

Den kristna slöjan, eller sjalen, härrör från Paulus ord i Första Korinthierbrevet. Han fastslog att mannen skulle be barhuvad och att kvinnan skulle dölja håret. Sannolikt anknöt han till samtida konventioner om att kvinnor skulle dölja håret, och bruket verkar ha varit allmänt i Sverige fram till slutet av 1800-talet.

– Det var länge en allmän sed att gifta kvinnor inte skulle visa sitt hår, medan ogifta kvinnor kunde visa håret, säger Elisabeth Hallgren Sjöberg, som är idéhistoriker vid Umeå universitet och författare till avhandlingen Såsom en slöja.

Vid slutet av 1800-talet började sjalen eller slöjan ersättas av hatt för kvinnor, och på 1920-talet började kvinnor klippa sitt hår kort. Ett urgammalt ideal började överges.

– Till viss del handlar det om en allmän sekularisering, säger Elisabeth Hallgren Sjöberg. Man fick en ny syn på Bibeln; vissa påståenden började ses som en del av ett historiskt sammanhang, till exempel detta att kvinnor skulle dölja sitt hår. Samtidigt skedde en urbanisering och ett modernt kvinnoideal tog form. Inom kyrkan ville man betona att slöjan var något österländskt som man nu ville bortdefiniera.

– Än i dag kan man se framför allt äldre kvinnor som inte tar av sig hatten i just kyrkan, säger Elisabeth Hallgren Sjöberg. I kyrkan skulle även ogifta kvinnor dölja håret; det enda undantaget var brudtärnor, vilket endast ogifta unga kvinnor kunde vara.

Varför är kvinnans hår så laddat?

– Håret är en påtaglig del av kroppen, och kvinnans hår har ofta kopplats till hennes sexualitet. Efter andra världskriget rakade man till exempel håret på kvinnor som haft förhållanden med ockupanterna. Intresset för hur kvinnor ska ha sitt hår verkar alltid ha varit starkt.

Får kvinnor ha sitt hår ifred i dag?

– Nej, det tycker jag inte. En kvinna som rakar huvudet får räkna med att bli ifrågasatt. Och inom reklam och film ser man ofta en kvinna som släpper ut håret när hon ska vara sexig.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

4

Kommentarer

månntro att gudarna gillade damernas vackra hår
en tanke som satt i Paulus sedan gudarna landade här på jorden.

Paulus ville visst ha maria Magdalena men som inte såg åt honom
därav kommer nog hans kvinnofientlighet.

hmm bara en tanke.

Vad hände med den kristna slöjan? Jo, den försvann med kristendomen.

De var vanligt under den här tiden att kvinnor som inte bar slöja sålde sina kroppar till män. Paulus ville därför även att de kristna kvinnorna skulle bära slöja för att de inte skulle tas för kvinnor som sålde sina kroppar. Eftersom många missuppfattade varför de kristna valde att vara utan slöja. Därför försvann slöjan senare från kristendomen.

Under den här tiden bar kvinnor som sålde sina kroppar till män slöja. De kristna kvinnorna bar inte slöja och förväxlades ibland med prostituerade därför sa Paulus att även de kristna kvinnorna skulle bära slöja. Slöjan försvann sedan från kyrkan eftersom den inte var viktig i tron.