Annons

Enligt Svenska kennelklubben är den sammanlagda kostnaden för en hund nästan 20 000 kronor under det första levnadsåret. Därefter sjunker kostnaden till cirka 7 000 kronor per år.

Bild: 
Istock

Statskassans ludna vänner

Sveriges hundar och katter genererar ungefär 8 000 arbetstillfällen – och bidrar med sju miljarder kronor till landets BNP. Dessutom ger de oss hälsosam motion och lugnande sällskap.

Annons

Det finns närmare 800 000 hundar och ungefär 1,1 miljoner tamkatter i vårt land. Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet räknat ut hur de påverkar samhällsekonomin.

Djurmat, utrustning, sjukvård, försäkring, inackordering och omvårdnad samt kurs- och tävlingsverksamhet omsatte cirka 16 miljarder kronor under 2015. De största posterna är sjukvård samt inackordering och omvårdnad, exempelvis hunddagis och veterinärbesök.

Enligt forskarnas beräkningar genererar landets hundar och katter varje år sju miljarder kronor till BNP, och skapar ungefär 8 000 arbetstillfällen.

För att beräkna det totala värdet av våra hundar och katter måste även positiva värden som sällskap och välbefinnande räknas in – och att till exempel hundpromenader ger hälsosam motion. Det finns därför behov av ytterligare studier inom detta område, menar forskarna bakom den nya rapporten.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Katter och andra husdjur gör rehabilitering mycket mer effektivt än vissa medeciner pga den känslan av närhet som djuren skapar Det är allmänt känt att det ibland vi väljer fel väg lockar djuren på rätt väg det finns fortfarande en del att forska sambandet mellan djur och människor.