Annons

Synen på hur migrän ska behandlas har växlat kraftigt genom tiderna. På 1800-talet gjordes bland annat försök med elektriska bad.

Bild: 
Istock

Grönt ljus för ny migränmedicin

En helt ny typ av medicin mot migrän har blivit godkänd i USA. Den bygger på forskning som påbörjades i Lund för mer än 30 år sedan.

Annons

Publicerad:

2018-05-18

Över en miljon svenskar har någon form av migrän, och för hela världen är siffran uppskattningsvis 850 miljoner. Nu finns ett nytt sätt att lindra den svåra huvudvärken. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände nyligen en medicin som i form av sprutor en gång i månaden visat god förebyggande effekt mot attackerna. Upptäckten som ligger till grund för den nya medicinen gjordes i Sverige.

– Jag är skitglad! säger Lars Edvinsson, medicinprofessor vid Lunds universitet.

Redan i slutet av 1980-talet såg han en koppling mellan migrän och ett signalämne i hjärnan som kallas cgrp (calcitonin gene related peptide). Länge hade han svårt att övertyga andra forskare om sina resultat. Men under de senaste åren har flera stora läkemedelsbolag satsat på migränmediciner baserade på hans forskning.

Nu har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt det första preparatet. Det kommer från läkemedelsbolaget Novartis och består av antikroppar som blockerar hjärnans mottagare för cgrp. Priset för behandling under ett år är cirka 60 000 kronor. Andra läkemedelsbolag testar mediciner som påverkar samma signalämne på andra sätt.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att den nya migränmedicinen ska bli godkänd även inom EU, och Europeiska kommissionen väntas inom kort fatta beslut om att tillåta försäljning.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Toppen!
Lars Edvinsson är vår tålmodiga hjälte!
Många kommer att bli hjälpta!
Jag fick testa ( ramen av ett forkskningsprojekt- Amgen) i 6 månader .
Blev minst 50% bättre!

Efterlängtat. Så många år av lidande och minskad livskvalitet pga Migrän. Lindrar det så bara som 10% är det en lottovinst.