Annons

Medeltida kontakt med Kina

En analys av medeltida keramikfynd visar att det fanns kontakter mellan Medelhavsregionen och Kina redan före Marco Polos resor.

Annons

Publicerad:

2008-07-01

Det brukar sägas att kommunikationerna mellan öst och väst låg nere mellan det västromerska rikets fall på 400-talet och mongolrikets uppkomst kring mitten av 1200-talet. Men marinarkeologen Edna Stern vid Haifas universitet i Israel har analyserat keramik i skeppsvrak från Acco vid Israels nordliga kust och funnit kinesiska tallrikar och tillbringare från 1100- och 1200-talen.

Detta visar att kontakterna mellan östra och västra Asien vid denna tid var mer omfattande än man tidigare trott.

Acco var en av korsfararnas huvudorter under korstågen och en viktig kommersiell knutpunkt. Keramiken i skeppslasterna kom från såväl närområdet kring östra Medelhavet som från Frankrike och Nordafrika - samt alltså från Kina. Keramik har ofta betraktats som en lyxvara. Men detta kan inte styrkas.

- Keramiken var en stapelvara, säger Edna Stern. Den kom till Acco främst som utfyllnadsvaror i skeppen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Ingen nyhet. Saken hänger samman med den medeltida sjöburna handeln med bl a Kina som kan följas till åtminstone 1000-talet och som bl a dokumenteras av material från från den s k genizan i Ben Ezra-synagogan i Kairo. I "India traders of the middle ages : documents from the Cairo Geniza : India book" av S D Goitein (från 2008) citeras dokument som talar om kinesiskt porslin som kommit till orter vid Medelhavet men saken har varit bekant sedan tidigare. Fast det är kul att det bekräftas av arkeologiska fynd. Karin AlmbladhFD, Uppsala