Annons

Bokanmälan: En värld utan oss

Vad skulle hända om världens mest dominerande art - vår egen - plötsligt skulle tacka för sig och försvinna?

Annons

Publicerad:

2008-01-01

Vetenskapsjournalisten Alan Weisman ägnar 324 sidor åt att reda ut saken. Han beskriver hur allt från våra hus till kärnkraftverk, oljeindustri och annan infrastruktur skulle kollapsa i en obefolkad värld. Badrumskakel verkar vara något av det mest bestående vi kommer att lämna efter oss.

Undergångsdramatiken ger driv åt texten, som liknar ett mycket långt tidningsreportage. Berättelsen vindlar sig fram mellan platser som redan blivit övergivna av folk: området runt kärnkraftverket Tjernobyl, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea samt en badort som tömdes på folk i samband med politiska urladdningar mellan turkar och greker på Cypern för över 40 år sedan. Överallt går livet vidare utan oss.

Ett underliggande tema är förstås att världens befolkning är på väg att utmatta vår planet. Alan Weisman vill lösa problemet genom att begränsa fortplantningen till ett barn per kvinna. Det skulle krympa antalet människor till 1,6 miljarder till år 2100. Men är vi redo för en värld utan syskon?

Tillägg: Boken finns numera också utgiven på svenska, under namnet Vad händer med en värld utan oss?.

Litteraturhänvisningar

The world without us

Weisman, Alan
Thomas Dunne Books

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Det finns en facit som är 65 miljoner år gammal.Titta på Mars den slogs ut av allt skrot som kom när vi människor klöv den Planet som låg närmast och var bebodd liksom Mars.Asteroidbältet är rester från smällen.Små månar med vatten runt dom stora Planeterna är infångade rester från smällen.Pluto och mindre bitar kommer tillbaka då och då och tillhör troligen smällen.Merkurius är järnkärnan som fick ny bana närmare Solen , den splittrades inte.Om alla forskare följde upp detta så kommer teorierna om planeternas uppkomst i en annan belysning.Det fanns en Måne med Gruvbrytning vid den sprängda planeten.Månen kom loss och infångas av Jorden, men här fanns en måne runt Jorden.Stenar och skrot regnade ned på Jorden även om månen fungerat som sköld under resans gång,den fångade upp det mesta, därav alla dessa kratrar.Men det var dom två Månarna med olika hatigheter och avstånd till Jorden som skapadekaoset,med tidvattenvågor så höga att alla vattenovana djur spolades ut i havet och ravinerna och drunknade.Hur lång tid det pågått vet ingen i dag,men vår måne körde på Jordmånen som for raka vägen in i ljuset(Solen).Gruvan finns kvar vid norra polen på Månen.Detta är historien om vårt Solsystem ,helt nedsmittat av mänsklig påverkan.Mvh Uno