Annons

Ologisk rädsla

Författare: 

Publicerad

2007-04-13
Nu har en forskare räknat ut att rädslan efter 9.11 bidragit till ett ökat antal döda i den amerikanska trafiken. Av rädsla för att råka ut för en terrorattack har många amerikaner tagit bilen i stället för att flyga. Till följd av det har 350 personer mist livet på motorvägarna. Det är fler än vad som dog i planen den 11:e september.Alltså, trots att det är statistiskt säkrare att flyga, även om man räknar med terrorattacker, känns det tryggare. Vi är mer rädda för katastrofer än vanliga olyckor.Men är det egentligen särskilt förvånande? Rädslor är ologiska, det är kanske till och med därför som de är så skrämmande. Och om man skulle göra sannolikhetsberäkningar över riskerna att skadas i vardagen, skulle det antagligen inte gå att leva.
4

Kommentarer

När det gäller t ex flygplansolyckor har man som passagerare i stort sett ingen möjlighet att påverka förloppet. Jag tror att många är rädda för bristen av kontroll. Dessutom, även om det inträffar fler olyckor på vägarna, har du större chans att överleva i en trafikolycka än en flygplansolycka.

Såg ett program på TV någon gång i höstas på temat hur man överlever en flygplansolycka. För det första överlever betydligt fler av passagerarna än vad folk i allmänhet tror är möjligt. För det andra kan visst påverka sina chanser att klara sig, t.ex. genom att placera sig nära nödutgångar och inta en bra sittställning.Kommer inte ihåg vad programmet hette, men här är en artikel på liknande tema: http://www.popularmechanics.com/science/worst_case_scenarios/1289341.html

Rädslan blir inte så ologisk om man tar i beaktande att risken för terrordåd måste ses som ytters svåruppskattad. Det hade varit bättre att flyga även om två terrorattacker inträffat, men å andra sidan hade det varit säkrare att ta bilen om tre eller fler inträffat. Personernas rädsla för flyget kan lika gärna grunda sig på en mängd terroratacker som någon enstaka, eftersom de inte kan ha någon säker kunskap om hur stora riskerna för terrorattacker är.