Annons

Rätt eller fel att rädda en val?

Författare: 

Publicerad

2006-01-23
En förvirrad val paddlar på och hamnar till slut på helt fel plats. Mitt i centrala London. Där blir den sedd av massor med människor. Ska den få dö i lugn och ro? Ska man hoppas på det bästa (den kanske kvicknar till och vänder nosen mot havet)? Eller ska man agera, även om det är riskfyllt? Det finns inget rätt svar, bara åsikter. Och när det slutar med en död val finns många åsikter. Mest fascinerande är ändå det enorma intresset för en liten val i nöd. Vad med alla andra djur som lider och går under, dagligen? För att inte tala om alla människor… Det får mig att fundera över hur empati fungerar. När den aktiveras, när den filtreras, när den tillåts svämma över.
2

Kommentarer

Handlar det inte mycket om mediernas oförmåga att värdera nyheter (läs: valen var övervärderad). Inte många hade brytt sig om inte tidningar, radio och tv blåst upp den här historien. Det är en tacksam historia, helt opolitisk, okontroversiell, men ändå empatisk. Säljer många lösnummer.

Jomen, nyhetsvärderingen styr utbudet i media. Och kanske är det lite befriande för både medieproducenter och mediekonsumenter med en historia som är greppbar. Den är så tydlig, och enkel: val i nöd - hjälp den ut.