Annons

Bistånd i utbyte

Publicerad

2005-11-08
Läser i dag att Indien ger Sverige bistånd. Den lokala demokratin är "mycket svag" i Sverige, enligt den indiske statssekreteraren Nirac Nitmaj. Även vad gäller bl a rättsväsende, sjukvård, kulturliv, utbildning har vi mycket att lära av Indien, hävdar Nitmaj, som är ansvarig för Adis (Administration of Development-Incentives to Sweden). Svensk polis har mycket att lära av Indien vad gäller exempelvis förhörsteknik, och rättsväsendet i straffskalor, hävdar man. Samtidigt ger SIDA Indien bistånd i demokrati, hälsa m.m. Indiska kvinnor i slummen ska lära sig att "stärka självförtroendet", menar SIDA.Den nationella självtillräckligheten är slående - även i det man ger bort. Läs även i F&F om Indiens demokrati.

Kommentera:

6

Dela artikeln:

Kommentarer

Tnassertni, som indierna säkert skulle säga.

Intressant att se var f&f hittar sina källor. Ser fram emot att läsa mer i framtiden om statssekreteraren Mitmaj och Administration of Development-Incentives to Sweden och deras inlägg i pigdebatten, m.m. Om det nu bli i f&f eller Grönköpings veckoblad. Själv tycker jag det går att vara självtillräcklig på många andra sätt utan att bry sig det minsta om att 100000 kvinnor dör i barnsäng varje år i ett land, eller andra saker du himlar åt i din artikel. Visst kan man ge bidstånd med okunnighet och von oben-perspektiv, men i grunden är väl skälvtillfäckligt att vara sig själv nog och inte bry sig om världen utanför den egna täppan. Om Sverige är ett u-land mätt i nyliberala reformer, hårda tag mot icke dömda fångar m.m. eller ej är en annan fråga, men jag skulle våga sätta emot ett par spänn.

Har faktiskt fortfarande inte hittat någon mer information om "initiativet". Skulle vara kul att se nyheten följas upp här på fof.

Vad konstigt! Det står ingenting om detta NÅGONSTANS numera! Den enda slutsats jag kan dra är att hela historien var en "tidningsanka"! Eller hur, Henrik? Det är tråkigt, men sanningen är nog att du har blivit lurad!Jag förstår att du tycker att HIV/AIDS, barnadödlighet, fattigdom, maktlöshet, orättvisor och förtryck är problem som man ska försöka göra något åt! Jag förstår att du precis som författaren av artikeln du stöder dig på vill ha :hård disciplin i skolan och hårdare straff och befogenheter för polisförhör (man antyder att Sverige daltar då misstänkta har vissa rättigheter). Du kanske inte vill ha biltullar, och verkligen imponeras av artikelns påstående om att Indien är så demokratiskt att biltullar aldrig skulle komma på fråga. Precis som artikelns författare kanske du vill ha mer tjänstefolk i hemmen. Kanske du till och med håller med om artikelns påståenden om kravaller mellan svenskar och invandrare, och tar till dig bilden av Indien som tolerans och mångfald - låt vara att motsättningarna mellan hinduer och muslimer stundtals har hotat hela landets existens.Som journalist (till exempel på en stiftelseägd tidskrift med en lång rad statliga myndigheter som intressenter) är det naturligtvis ens frihet att ta ståndpunkt mot myndigheters verksamhet, och att ta ställning för t.ex. nyliberala kampanjer.Men det är synd om det skulle visa sig att en källa som denna inte skulle gå att lita på - nyhetsbrevet från konsultföretaget "Indien EMPATUM" skulle ju annars kunna tänkas vara en riktigt hygglig källa, eller hur?Nåja, vad spelar det för roll. Det är ingen viktig fråga. Jag tror att till exempel många kvinnor i Indien bryr sig välfigt lite om hurvuda FOF går på en anka eller inte! Det är nog bara vi välmående skattebetalare i Sverige som tror oss kunna vänta oss bättre i den frågan. Eller vad tror du, Henrik?

Oj, det blev fel! Det ska stå: "Jag förstår att du kanske INTE tycker att HIV/AIDS, barnadödlighet, fattigdom, maktlöshet, orättvisor och förtryck är problem som man ska försöka göra något åt på ett globalt plan!"Hur kunde jag ta fel på den saken ...

Finns det inget mer att säga? Finns det inte anledning att visa om det man skrivit i en blogg över huvud taget är sant eller inte?