Annons

Europas nya länder. Nitton nya eller ombildade stater med hela eller en del av sin yta i Europa.

Bild: 
Per Thornéus

Det nya Europa

En av världshistoriens största omvälvningar inleddes för precis 20 år sedan.

Annons

Publicerad:

2009-08-04

Sensommaren 1989 började det dramatiska skeende som inom några få år skulle leda till att antalet länder i Europa ökade med hälften. De flesta av de nya eller ombildade staterna uppkom ur Sovjetunionen och Jugoslavien, men ett genom sammanslagning (Tyskland).

Av de nya länderna har fyra sina huvudsakliga landområden i Asien: Ryssland (egentligen Ryska Federationen), Kazakstan och i än högre grad Azerbajdzjan och Georgien. Av Rysslands befolkning bor dock en klar majoritet i Europa.

Än i dag är vi många som har svårt att hålla ordning på vilka de nya länderna är, vad huvudstäderna heter och hur många som bor där. Här är chansen – läs på och utmana en mindre vetande kompis!

Land – huvudstad Milj. invånare 2008

Ryssland – Moskva 141,9

Tyskland – Berlin 82,2

Ukraina – Kiev 46,2

Kazakstan – Astana 15,7

Tjeckien – Prag 10,4

Vitryssland – Minsk 9,7

Serbien – Belgrad 9,5

Azerbajdzjan – Baku 8,7

Slovakien – Bratislava 5,4

Georgien – Tbilisi 4,6

Kroatien – Zagreb 4,4

Moldavien – Chisinau 4,1

Bosnien och Hercegovina – Sarajevo 3,8

Litauen – Vilnius 3,4

Lettland – Riga 2,3

Makedonien (Fyrom) – Skopje 2,0

Slovenien – Ljubljana 2,0

Estland – Tallinn 1,3

Montenegro – Podgorica 0,7

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Hej!
Just hemkommen från en resa i Kaukasus får jag F&F i min hand och fastnar i artikeln om det nya Europa. Var gränsen går mellan Europa och Asien finns det många uppfattningar om, men jag har aldrig tidigare sett Armenien uteslutet ur Europa om Georgien och Azerbajdzjan räknas in.
Klart är att åtminstone armenier och georgier självklart betraktar sig som européer. Kan jag få en kommentar av artikelförfattaren?
Hälsningar
Stefan de Fine Licht