Annons

Bild: 
Åsa Wrange

Vilket öga är dominant?

Jag siktar helst med vänster öga när jag skjuter luftgevär, vilket går ganska dåligt eftersom jag är högerhänt och därför måste luta huvudet. Jag ser lika bra med båda ögonen. Är vänster öga dominant?

Annons

Publicerad:

2009-08-05

Fråga av Oskar Nilsson

Svar:

Man kan själv enkelt ta reda på vilket öga som är dominant genom att titta med båda ögonen på ett litet föremål en bit bort. Sedan bildar man ett litet hål med handen, sträcker ut armen och tittar genom hålet. När man då blundar omväxlande med höger och vänster öga märker man vilket öga som ser föremålet genom hålet. Det ögat är det dominanta.

Det är en seglivad myt att synskärpan skulle vara bättre i det dominanta ögat. Och det finns många fördomar om sidodominans i kroppen.

Vänsterhänthet betraktades tidigare som en sjuklig störning som skulle tränas bort. Korsdominans – det vill säga olika dominans hos öga, öra, hand och fot – har likaså på svaga grunder ansetts förklara inlärningsproblem i skolan. I realiteten är de flesta människor korsdominanta. Mindre än en tredjedel är konsekvent sidodominanta för öga, öra, hand och fot.

När det gäller hand- och ögondominans är mer än hälften av befolkningen högerhänt och högerögd. Näst vanligast är högerhänthet och vänsterögdhet. De vänsterhänta utgör mindre än 15 procent av befolkningen.

Fördelningen varierar mellan olika sportutövare. Bland gevärs- och bågskyttar är det vanligare att vara högerhänt och högerögd än bland idrottare inom bollsporter.

Ögondominans behöver inte vara ett oöverstigligt bekymmer för en skytt. Om vänster öga endast är lätt dominant kan glasögon som ger vänsterögat lite suddigare syn tillåta att höger öga används i stället. Om vänster öga är kraftigt dominant kan det å andra sidan vara bättre att byta till vänsterhänt skytte. Ett tredje alternativ är att bygga om siktsystemet så att vänster öga kan sikta, men vapnet hålls som för en högerskytt. Det allra enklaste knepet kan vara att blunda med det vänstra dominanta ögat och skjuta som högerskytt.

Sidodominans anses vara medfödd men inte ärftlig. Genom träning kan man byta dominanssida.

Det är inte klarlagt varför ett öga är dominant. En hypotes tar fasta på att hjärnan har svårt att hantera olika bilder från respektive öga utanför den centrala delen av synfältet. Det innebär en risk för dubbelbilder. Ögondominans ger företräde åt bilden från ett av ögonen, och skulle alltså kunna vara lösningen på det problemet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

10

Kommentarer

Hej!
Är det så att dominans på ett öga eller avsaknad av dominans kan ge läs och skrivsvårigheter?

Hej!

Jag har hört att det i finns ett "läscentra" i vänster hjärnhalva. Hit skickas synintrycken från ögonen. Om avsaknaden av högerdominans finns kan detta innebära att vänster öga börjar läsa första bokstaven i ett ord och skickar synintrycket till "sin" hjärnhalva (den högra). Höger öga läser andra bokstaven i ordet och skickar synintrycket till "sin" hjärnhalva (den vänstra). För att hjärnan skall kunna uppfatta bokstaven som vänster öga läste skickas synintrycket vidare till vänster hjärnhalva (där läscentrat finns). Detta innebär att synintrycket från höger öga hinner före det vänstra ögats synintryck, eftersom det har en kortare väg att gå.
Resultatet: VAS blir AVS.

Hej!

Jag är vänsterhänt och har ett högerdominant öga. Går det att träna så att jag får ett vänsterdominant öga? Om det går, hur gör man?

I lågstadiet informerade en skolsköterska mig om att vänster öga var dominant och att det var allvarligt och att det skulle arbetas bort. Jag fick under ett år ha en "piratlapp" för vänster öga och därefter glasögon utan brytningsindex med en suddig plastlapp för det vänstra glaset. Jag slutade använda glasögonen när jag var elva och har allt sedan dess varit närsynt på vänster öga, kraftigt närsynt, emedan höger öga ser helt perfekt.
När jag berättat om detta för mina bekanta möts jag av tvivel, jag är född 1977 och de flesta tycks tro att dylikt befängt beteende upphörde med andra världskriget. Finns det någon möjlighet att få mitt öga opererat tro?

När jag gör ett hål med höger hand blir det vänstra ögat dominant och med vänster hand är det höger öga. Vad handlar det om?

Samma sak för mig. Vill också gärna veta varför. Prova att göra ett hål med vänster hands tumme och pekfinger. Gör sedan samma sak med höger hand. Lägg de båda hålen över varandra. Titta genom hålet. Här blir jag vänsterögd (är högerhänt) precis som min optiker berättat för mig att jag är.

Gör jag detta och har vänster pekfinger och tumme längst fram blir jag vänster-dominant, gör jag det motsatta och har höger pekfinger och tumme längst fram blir jag höger-dominant.. Verkar ju vara båg detta

Pröva att forma en triangel istället (med pekfinger mot pekfinger, tumme mot tumme), det har fungerat för mig

Jag testade att hålla upp höger respektive vänster arm och kika genom tummen och pekfingret. Det verkar som att det fokuserande ögat byter sida beroende på vilken arm man håller upp, så jag testade att hålla upp bägge armarna och forma ett kikhål med bägge händerna, då fick jag fram ett dominant öga som fortsatte vara dominant varje gång jag testade på detta vis.

Jag testade detta också och fick fram samma resultat, men funderade vidare bytte vilken hand som var främst och vips så växlades det fram och tillbaka mellan ögonen igen!
När vänsterhanden användes eller var främst av dem båda var det högra ögat som var i fokus och tvärtom när högerhanden kom fram.