Annons

En oväntad dykning

Sårad. Nylig krock i rymden lämnade ett mörkt jätteärr i Jupiters gasmoln.

Bild: 
HST

En oväntad dykning

Himmelsfararen – en komet eller en asteroid – som störtade ner i närheten av Jupiters pol överraskade världens astronomer.

Annons

Nyheten om ett nedslag på Jupiter kom den 19 juli från en amatörastronom i Australien och fick flera teleskop att avbryta sina uppdrag för att vända blicken mot planetsystemets mäktigaste medlem. Själva projektilen var bara några fotbollsplaner stor, men den lämnade efter sig ett ärr i planetens stormiga atmosfär stort som Stilla havet.

Den enda gång i historien som något liknande har inträffat var för 15 år sedan när kometen Shoemaker-Levy 9 gick mot sin undergång i Jupiters gashav.

Den följdes av tiotals teleskop som från olika håll på jorden studerade förloppet från det att kometen snuddade vid Jupiters höga moln tills den förgjordes i krocken och den påföljande explosionen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Ni kan inte skriva den enda gången i historien on inte Fof är bokstavstrogna kristna. Jeessuss Joanna det är att ignorera hela solsytemet födelse tills nu. Om det nu sker mellan vare 15 år så har det hänt minst 4 000 000 000 /15 =? och faktiskt det fanns så mycket mera av asterioder och plantoider miljarder år sedan att ...Jag vill inte läsa illustrerad vetenskap kvalitet här på den enda svenska kvalitets-magasinet och by the way jag är inte astronom utan vanlig gymnasieutbildad arbetare i pension

Nu syftar väl i och för sig "enda gången i historien" på enda gången tidigare det har kunnat följas med teleskop, väl?