Annons

Tankeväckande om sömn

Bokanmälan: Tankeväckande om sömn

Annons

Var femte svensk lider av sömnproblem som kan kopplas till sjukdomar som övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och depression.

Sömn 2009 är den första i en serie årsböcker om sömn. Boken är en antologi, skriven av elva svenska sömnforskare. I sexton fristående bidrag beskriver forskarna olika aspekter av sömn och sömnproblem.

Vissa kapitel är extra tankeväckande, om hur vi lever så aktiva liv att vi inte har tid att sova, hur sömnproblem påverkar oss och vad god sömnkvalitet innebär. I boken finns även råd om sömnhygien och ett självskattningstest för sömnighet.

Kapitlen om de psykologiska faktorerna bakom sömnbrist, snarkningar och sömnapné samt sömnproblem hos barn är bokens höjdpunkter.

Det märks dock att boken är skriven av forskare, och ett minus är att den är så dåligt korrekturläst.

Läsningen störs av felformulerade meningar och formmässig inkonsekvens mellan kapitlen. Det är synd.

Litteraturhänvisningar

Sömn 2009

Jan Ulfberg (red.)
Cirkad

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag hade själv problem med sömnen. jag sov varannan natt bra och varannan dåligt.

Jag har kronisk sinuit som ger mig förkylning på förkylning, och då jag gick på gym tidigare och märkte att innan en kraftigare förkylning /flunsa så kunde jag springa mycket lättare och längre på löp bandet.

Såg senare i en tränings tidning att detta var känt att då immunförsvaret började reagera på infektion så blev man piggare. Så mina tidigare varannan natt, med dålig /bra sömn kan berott på sinuiten.

Jag testade det kroppsegna melatoninet och fick genast mycket bättre sömn, jag har provat andra men dess verkan avtar snabbt då man behöver det varje natt.

Tyvärr så måste man få detta på licens nu förtiden (i kappselform som är för mig bäst) det gick tidigare att köpa på hälsokosten, men är väl för potent.

En bieffekt som jag märkt är att man inte på helgen tar ett par extra glas vin öl etc, så jag tror att många kan bli överkonsumenter av alkohol omedvetet för att söva sig själva, då de i grunden lider av sömnproblem utav varierande orsaker så är det synd och man borde kanske titta närmre på detta inom alkoholforskning och beroende.