Annons

Första dokumenterade poliofallet
Bild: 
PNAS

Första dokumenterade poliofallet

Annons

Publicerad:

2010-06-07

Redan de gamla egyptierna hade polio, visar avbildningar av Ramses II:s tempelvakt Ruma. På stenen syns tydligt att hans högra ben är förtvinat och han stöder sig på en käpp.

– Men det framgår också att han trots skadan är tillbaka i yrkeslivet i templet och att han även lyckats på familjefronten med fru och barn, säger Kristian Borg, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus.

Stenen finns att beskåda på Ny Carlsberg Glyptotek i Köpenhamn.

För 50 år sedan

Sjukdomen polio, eller barnförlamning som den kallades, var förr ett gissel.

2005-07-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Kan ni redovisa den vetenskapliga utvärderingar av skripterna inhuggna i stentavlan tavlan, samt historisk forskning, som bekräftar detta utalande, samt var finns raporten att läsa som legat till grund för en proffesur på detta område? Det är intresant att det finns så verrifierad dokumentation av familjen & yrkeslivet. Vad hette frun & barnen till denne tempelvakt, samt var kan man läsa dokumentationen om deras framtida öde?

För det går ju ej alena av en bild uthuggen i en sten från detta sekel, dra vetenskapliga slutsatser. Bilder kan väl förstärkas för att öka symboliken, tex om denna tempelvakt till Ramses offrat sitt liv för att skydda Ramses eller några värdefulla föremål, men kom undan med en benskada, så skulle den kunna beskrivas som på bilden ovan.

Ett annat tänkbart senario skulle i så fall lika väl kunna vara ett lyckad behandling av ett benbrott, om man bara grundar utalandet efter bilden, vilket jag förmodar ej har gjorts.

Hittar inte den vetenskapliga forskningen om detta på nätet, utförd av Professor Kristian Borg, vars kan man hitta den?

För han kan väl inte bara utgått från bilden & mer eller mindre gissat sig till fakta, det måste väl gå att hitta arbetet som Professor Kristian Borg utfört, för det låter mycket intresant.

Skulle Kristian Borg, som här skrivs, hypotetiskt bara utgått från bilden, kan man då få fria fantasier publicerade & ge skentet av att det ligger vetenskapliga studier bakom utförd av en professor på vetenskaplig & historisk forskning el dyligt så är det märkligt?

För tittar man på bilden så kan man som Anonym skriver dra vilka slutsattser som helst av bilden, tex att vi kvinnor hade längre armar som gick nästan till knäna & hade märkliga vridningar på överkropparna, att det är en Same som pullsar runt i snön för att fånga en ren är väl kanke ännu mera märkligt, eller att den handikappade Tempelvakten står & tigger allmosor till vin, för de var tvugna att dricka mycket för att våga gå runt i genomskinliga kläde. Förstora bilden & låt fantasin flödar fritt :-)

Skämtar bara lite, men vars hittar man Kristian Borgs forskning publicerad på nätet?