Annons

Utomgalaktisk planet upptäckt vid slukad stjärna

Från en annan galax. Stjärnan HIP 13044 (pilen) ligger 2 000 ljusår från jorden och härstammar från en infångad dvärggalax. Den har en Jupiterliknande planet i sin närhet , som sannolikt föddes utanför Vintergatan.

Bild: 
ESO

Utomgalaktisk planet upptäckt vid slukad stjärna

Annons

Publicerad:

2011-02-01

Astronomer vid ESO har upptäckt en planet av Jupiters storlek som kretsar kring den döende stjärnan HIP 13044. Stjärnan ingår i den så kallade Helmiströmmen – resterna av en dvärggalax som för knappt nio miljarder år sedan blev uppslukad av Vintergatan. Dess planet, som döpts till HIP 13044 b, antas därför ha utomgalaktiskt ursprung.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Planeten b som kretsar kring den döende stjärnan HIP 13044 sägs ha "utomgalaktiskt ursprung". Jag förstår inte innebörden. Beror beteckningen på att galaxen inte har funnit under senaste 9 miljarder åren, så hade den ett galaktiskt ursprung för drygt 9 miljarder år sedan, dvs. innan vintergatan uppslukade galaxen, vilket visar att det är ett oriktigt påstående. Ursprunget upphör inte om objektet upphör att finnas. Min farfar, farmor, mormor, morfar och far är fortfarande ursprunget till mig i jagform, även om det dött och har upphört att vara. Jag har inte ett "utomfamiljärt ursprung" även om delar av min familj upphört att vara till i vår tidsmässiga process av varande.

Men det är så "utomgalaktiskt ursprung" skall tolkas, eller?

Kenth

Hej Kenth

Med utomgalaktiskt ursprung menas att planeten troligen inte har bildats i samma galax som tidningen Forskning & Framsteg publiceras i - Vintergatan.
:-)

Mvh,
Jörn