Annons

Bly: Romarnas livsfarliga sötningsmedel

Hagelpatron. Den som äter viltkött och råkar svälja blyhagel kan bli allvarligt förgiftad.

Bild: 
Sten Christoffersson / Scanpix

Bly

Romarnas livsfarliga sötningsmedel

Annons

Publicerad:

2011-06-05

I våras hamnade tungmetallen bly på mångas läppar när det visade sig att vattenkranar av mässing kan läcka bly till dricksvattnet. Kranarna var testade för vatten med pH 7, men aningen surare vatten gjorde att bly fälldes ut. Boverket håller nu på att testa marknadens olika kranar.

Ryktet om att de gamla romarnas infertilitet och rikets fall skulle bero på bly i vattenledningarna är däremot inte sant. Det bly som setts i skelett från den tiden härrör snarare från förvaringskärl, smink och vanan att söta vin med blyacetat.

Bly är enormt giftigt, eftersom tungmetallen kan tränga ut zink, kalcium och järn och ta deras plats i biologiska strukturer. Långvarig exponering ger exempelvis blodbrist när blyet nästlar sig in i den syrebärande molekylen hemoglobin som ska innehålla järn.

I den klassiska beskrivningen av blyförgiftning ingår ”blysöm”, en blåsvart linje av blysulfid som har lagrats in i tandköttet. Några mystiska svenska förgiftningsfall har på senare år visat sig bero på bly i ayurvediska preparat och att människor svalt blyhagel från viltkött.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Tack för artikeln. Det fanns alltså starka skäl för en enig riksdag att besluta att användningen av bly ska upphöra i Sverige.
Ett påpekande: Bly fälls inte ut i den situation som beskrivs i artikeln, det löses upp. Utfällning innebär att bly övergår från att vara upplöst i vatten till att forma en fast massa på botten av ett kärl o.d., med andra ord, bly faller ut från vattnet.

Jag hade tänkt kommentera "utfällning", men det var redan gjort. Jag har dock ytterligare en kommentar:
Den blodbrist som orsakas av bly orsakas troligen inte av att "blyet nästlar sig in i den syrebärande molekylen hemoglobin som ska innehålla järn". I stället är det så att bly blockerar syntesen av hem (den del av hemoglobinet som binder järn, och som därmed också binder syre).

/Lars-Gunnar Franzén