Annons

Testosteronhalten minskar hos pappor

Hormontöcken. En mikroskopbild av testosteronkristaller, det viktigaste manliga könshormonet.

Bild: 
Sidney Moulds / Science Photo Library

Testosteronhalten minskar hos pappor

Faderskapet förskjuter mannens hormonbalans så att han förvandlas från macho till myspappa, enligt forskare i USA.

Annons

Publicerad:

2011-10-31

Höga halter av hormonet testosteron påverkar hjärnan hos många djurhannar. De slåss och kråmar sig inför honorna för att vinna deras gunst. Men bland fåglar och andra arter som lever i parrelationer tar hannarna också hand om ungarna – och då behövs en helt annan attityd. Hos vissa arter hänger förändringen samman med att hannens testosteronhalt störtdyker.

Nu har forskare i USA och Filippinerna upptäckt ett liknande mönster hos människor. De studerade drygt 600 filippinska män i tjugoårsåldern under närmare fem år. Ungefär en tredjedel av männen gick in i ett fast förhållande och blev under perioden pappa för första gången.

Produktionen av testosteron sjönk betydligt mer hos papporna än hos männen som fortfarande var ungkarlar. Och halten sjönk allra mest hos de fäder som tillbringade flest timmar per dag tillsammans med sina barn, oberoende av hur testosteronstinna de hade varit som singlar.

Det verkar alltså som om mäns relation till sina barn präglar samspelet mellan hormonerna och hjärnan. Pappornas förmåga att anpassa sig biologiskt till föräldrarollen är sannolikt en följd av att män har varit viktiga som vårdare av barn under en stor del av vår evolutionära historia, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Intressant artikel, men hur går det till? Vad får pappan att minska sin testosteron produktion?
Kan det röra sig om lukter från barnet?
Kan det röra sig om att en lägre sexuell aktivitet sänker nivåerna?
Och, kanske intressantast av allt, hur är det för män som arbetar med småbarn på dagis?

Är inte serotonin viktigare för agressiviteten och sexualiteten?
Har man höga testostronhalter blir man lugnare och mer tillfreds!