Annons

Telefonprat ofarligt vid bilkörning

Farlig. Smarta telefoner frestar bilföraren att ta blicken från vägen.

Bild: 
Fredrik Sandberg / Scanpix

Telefonprat ofarligt vid bilkörning

Annons

Publicerad:

2011-10-26

Det är inte farligt att prata i mobiltelefon när man kör bil, oavsett om du använder handsfree eller inte. Det visar en ny, stor amerikansk studie. Däremot är det oerhört riskfyllt att skriva sms, kolla e-post eller av annan orsak släppa vägen med blicken under körning.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Var är länken till studien?
Att köra bil är riskfyllt så länge en mänsklig faktor finns.

Multitasking har visat sig vara dåligt. Personer som har "många bollar i luften" är oftast dåliga på alla aktiviteter jämfört med de som utför en i taget. Så.. dessa studier måste ju gå emot varandra och en av dem måste vara fel. Eller? De kanske menade att det bara är _lite_ farligt att snacka i telefonen och köra. Efter hur många aktiviteter blev det farligt? Vad är deras definition av farligt? Vad händer när de blev berörda av informationen som förmedlades över telefonen så att de blev arga, ledsna, glada (som har visat ge resultat i körning)? Vad hände när de ställdes frågor som krävde mer tankeverksamhet? Gjordes hjärnscanning? Erfarenhetens påverkan? Hur utfördes studien?

"Det är inte farligt att prata i mobiltelefon när man kör bil, oavsett om du använder handsfree eller inte."
Menade de strålningen från mobilen?

Hej K,

Här är studien: Hickman, J. S., Hanowski, R. J., Bocanegra, J. (2010). Distraction in Commercial Trucks and Buses: Assessing Prevalence and Risk in Conjunction with Crashes and Near-Crashes. Federal Motor Carrier Safety Administration. FMCSA-RRR-10-049 http://www.fmcsa.dot.gov/facts-research/research-technology/report/Distr...

Nej, de menade inte att det bara är lite farligt att prata i telefon och köra. Den aktuella studien är "naturalistisk", det vill säga forskarna har filmat förare under lång tid under riktig körning. Med farligt menas att förarna hamnade eller var nära att hamna i en trafikfarlig situation (krocka/köra av vägen etc.).

Och visst – studien går emot tidigare studier i t.ex. körsimulatorer. Det pågår fortfarande en vetenskaplig diskussion kring varför resultaten skiljer sig åt. En teori är att förare i verkligheten pratar i telefon främst i enkla, monotona vägavsnitt. Där kan även mobilpratet hjälpa dem att hålla sig alerta och alltså hindra dem från att bli dåsiga och trötta.

Ovanstående handlar endast om att lyssna och prata i telefon. Att knappa in nummer, eller göra andra saker med telefonen som kräver att du släpper vägen med blicken, är riskfyllt.

Med vänliga hälsningar,
Ingela Roos