Annons

Skottsekunden har skjutits upp

Håller takten. Utan skottsekunder tappar klockorna kopplingen till solens position.

Bild: 
Jan Håkan Dahlström / Scanpix

Skottsekunden har skjutits upp

Det krävs en extra sekund ibland för att hålla våra klockor i takt med solen. Men den så kallade skottsekunden har mäktiga fiender.

Annons

Publicerad:

2012-03-31

Jordklotet deformeras en aning av solens och månens dragningskraft. Det medför att jordens rotation bromsar in en aning. Detta leder till att dygnet sakta förlängs, vilket i sin tur gör att vi, för att inte förlora kopplingen till solens position på himlen och de andra himlakropparnas rörelser, måste skjuta in skottsekunder i vår tideräkning med något års mellanrum.

Utan skottsekunden skulle dygnet långsamt förskjutas i förhållande till klockan med ungefär en timme på 550 år. En sådan förskjutning skulle bland annat göra det svårare för astronomer att rikta sina teleskop åt rätt håll i rymden vid en viss tidpunkt.

Men skottsekunden orsakar bekymmer för bland annat satellitnavigering och elektronisk kommunikation. Därför förespråkar många att den ska slopas.

I januari i år anordnades en världskonferens där delegaterna i International telecommunication union skulle avgöra skottsekundens öde. Men de lyckades inte ta något beslut om skottsekundens vara eller icke vara. I stället kom de fram till att en expertpanel ska utreda skottsekunden under ytterligare tre år innan den kommer upp på agendan igen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Är det rimligt med "en timme på 550 år"? Det skulle ju innebära 6,5 skottsekunder per år. Man har haft skottsekunder 2008, 2005, 1998, 1997 etc., dvs. mindre än en per år.

Deesutom beror inte skottsekunderna huvudsakligen på att "dygnet sakta förlängs", utan på att definitionen av vårt dygn är lite fel redan från början, något för kort mot det verkliga dygnet.