Annons

Växande glaciär förbryllar forskarna

K2, som ligger i Karakorum, är världens näst högsta berg med sina 8 611 meter.

Bild: 
Adam Jacob Muller

Växande glaciär förbryllar forskarna

Annons

Publicerad:

2012-06-20

I Himalayas hörn har isen vuxit tio centimeter på tio år.

Karakorum är en mäktig bergskedja i Kashmir mellan Kina, Indien och Pakistan – som trotsar den globala uppvärmningen. Under de senaste tio åren har dess glaciärer vuxit med över tio centimeter, i stället för att som på andra håll smälta bort. Ingen vet varför.

Mer än en miljard människor bor i regionen och är beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning. Men glaciärernas öde är svårt att följa i de otillgängliga områdena. Genom ett pinsamt misstag rapporterade IPCC år 2007 att Himalayas glaciärer skulle vara borta till 2035. Men siffrorna hade hoppat. I underlaget till rapporten stod att 80 procent av isen skulle vara borta till år 2350.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Jag har en teori varför glaciärerna i Karakorum växer. Det beror på stora mängder av luftföroreningar som påverkar klimatet lokalt och regionalt. Jag har själv observerat under resor i Pakistan att det finns väldigt många tegelbruk i norra Pakistan. Dessa eldas med stenkol av mycket dålig kvalitet och släpper ut stora mängder av svart sot och svaveldioxid, helt orenat. Jag har läst att svaveldioxid och svart rök har en kylande effekt på klimatet och att det dessutom gör så att nederbördsmängderna ökar. Vi som är lite äldre kommer ihåg vintrarna vi hade på -60 och 70 talen. Med mycket snö och kyla. Det var innan man började rena rökgaserna från England och Ruhrområdet. I vissa sammanhang har luftföroreningar en kylande effekt på klimatet.

Torbjörn
Trogen läsare sedan 40år
PS Tack för en mycket intressant tidskrift

Hej,
vi talar här om lokalklimat och där har knappast en ökande mängd sot och SO2 i närheten något som helst inflytande på klimatet i Himalaja. Möjligen i hela regionen om det nu var så att alla eldade sina ugnar med stenkol. VIlket inte är fallet som jag har sett på mina många resor i Pakistan och Indien de senase 10 åren. Vad den förbränning eventuellt kunde göra var att öka andelen Kondensationskärnor i atmosfären och på så vis bidra till en ökning av nederbörden. Men bidraget från ugnarna är så minimalt litet om man tittar på de stora bidragen i området (Asien med Filippinenerna och Indonesien)
Det är ca. 10 aktiva Vulkaner i området som spyr ut miljarder ton med partiklar och Gas i atmosfären som även påverkar oss här hemma långt bort. Så beroende på monsunvindar och annat så kan det naturligtvis komma att påverka klimatet i området ganska dramatiskt.

MVH

/Sven